Το προσωπικό του σχέδιο αλλά και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την τοπική ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση και, κυρίως, για τη συγκράτηση των νέων στην περιοχή της Θράκης και της Ξάνθης, ανέλυσε σε συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης ο υποψήφιος Βουλευτής Στάθης Γιαννακίδης.

Μιλώντας στον Τηλέμαχο Αρναούτογλου ο πρώην υφυπουργός, αναφερόμενος στη μετανάστευση των νέων της περιοχής και το brain drain, σημείωσε ότι “στο πόρισμα που κατατέθηκε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θράκης στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής,  ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξειδικεύσει την πρότασή του σε μια στροφή στην οικονομία της γνώσης, ώστε να αξιοποιήσουμε το επιστημονικό μας δυναμικό. Γίνονται βήματα τα τελευταία χρόνια αλλά πρέπει να ενταθούν περισσότερο, να αξιοποιηθεί το ΔΠΘ και το ΕΚ Αθηνά, να συνδεθεί η γνώση με την παραγωγή. Μόνο στο πρόγραμμα ‘ ‘ περιφερειακής αριστείας ‘ ‘  που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνονται πόροι 20 εκατ. ευρώ στις υποδομές της περιοχής. Η έρευνα και η συνεργασία των επιχειρήσεων είναι κρίσιμη, όχι μόνο για να συγκρατήσουμε το δυναμικό μας αλλά και για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας”

Στόχευση στους νέους από ΣΥΡΙΖΑ και Γιαννακίδη

Παράλληλα σημείωσε: “Να εργαστούμε συντονισμένα για να στρέψουμε σε διαφορετική πορεία την περιοχή, έχοντας ως στόχο να συγκρατήσουμε το νέο κόσμο στην περιοχή. Αν δεν αλλάξουμε ρότα, η επόμενη δεκαετία θα είναι πολύ δραματική για τη Θράκη αν συνεχίσει να χάνει επιστημονικό προσωπικό.”

“Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ η μέγιστη συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές, ειδικά της νέας γενιάς, προκειμένου να συμμετάσχει στη διαδικασία για ένα ισχυρό μήνυμα ανατροπής για να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Κάλεσε τους νέους να συμμετάσχουν στις εκλογές, να διαβάσουν και να συγκρίνουν τα προγράμματα των κομμάτων και να αποφασίσουν για το μέλλον τους, στην κάλπη.

Δημόσιες επενδύσεις: Εξασφαλίστηκαν πόροι για κρίσιμα έργα υποδομών που είναι σε εξέλιξη

Ερωτηθείς για τη συνεργασία που υπήρχε με την αυτοδιοίκηση, την περίοδο που ήταν στο Υπουργείο Ανάπτυξης σημείωσε ότι: “Σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα και θυμίζω ότι το πρόβλημα της Αναπτυξιακής επιλύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πετύχαμε αρκετά πράγματα και σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση. Καταφέραμε να ωριμάσχουμε και να χρηματοδοτήσουμε κρίσιμα έργα. “Επέκταση δικτύου φυσικού αερίου, κάθετοι άξονες, ανατολική παράκαμψη Ξάνθης, οδοποιία στην ορεινή περιοχή . Βρέθηκαν και εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι ώστε αυτά τα έργα να είναι σε εξέλιξη. Είναι πολύ σημαντική η κινητοποίηση πόρων για δημόσιες επενδύσεις και, ειδικά για την Ξάνθη” σημείωσε, αναφερόμενος στα πολλαπλά οφέλη στην απασχόληση, στην οικονομία, στην κοινωνία.

“Πέρα από τις δημόσιες επενδύσεις, πρέπει να επαναδραστηριοποιηθεί και ο ιδιωτικός τομέας, δηλαδή μέτρα προκειμένου η πλειονότητα των επιχειρήσεων να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Μόλις 13 εταιρίες απασχολεί το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι κρίσιμο ποια κυβέρνηση θα διαχειριστεί τα επόμενα χρόνια τους πόρους 70 δις που διαθέτει η χώρα και προς ποια κατεύθυνση” σημείωσε.

Η ακρίβεια είναι διεθνής. Η αισχροκέρδεια έχει υπογραφή Μητσοτάκη

Σε σχέση με την ακρίβεια σημείωσε ότι έχει διεθνή χαρακτηριστικά αλλά και πως η αισχροκέρδεια έχει υπογραφή Μητσοτάκη. “Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην πάρει μέτρα όπως μια σειρά από χώρες, που μείωσαν ή μηδένισαν το ΦΠΑ σε βασικά είδη αλλά και μέτρα για την ενέργεια προκειμένου να παρέμβουν στην αγορά και να βοηθήσουν την κοινωνική πλειοψηφία, η οποία εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση ενώ η ακρίβεια ταλανίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ήταν μια συνειδητή επιλογή να επιδοτήσει και να ενισχύσει τους λίγους και ισχυρούς με μια αναδιανομή πλούτου με έμμεσο τρόπο” σημείωσε σχολιάζοντας ότι τα υπερέσοδα των παραγωγών ενέργειας, μέσω των επιδοτήσεων οδηγήθηκαν και πάλι στους ίδιους. “Eδωσε 3 δις στο καρτέλ ενέργειας ενώ μπορούμε με 250 εκατ. ευρώ μπορούσε να ανακτήσει τον έλεγχο της ΔΕΗ”

Όπως ανέφερε σε πολλές περιπτώσεις αποδείχτηκε πόσο σημαντικό είναι να κατέχει το δημόσιο κρίσιμες υποδομές, όπως η υγεία στην περίοδο της πανδημίας: “Προτεραιότητα για εμάς η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, του δημόσιου συστήματος  υγείας, της δημόσιας παιδείας. Το κράτος οφείλει να παρέχει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες και πρέπει να αντιστρέψουμε την πορεία που έχει δείξει η ΝΔ. Παράλληλα με τις αναπτυξιακές υποδομές είναι απολύτως απαραίτητο να λειτουργεί το κοινωνικό κράτος: “Δεν αρκούν θέσεις εργασίες και καλοί μισθοί αλλά επίσης να υπάρχουν παροχές σε όλα τα επίπεδα και σε αυτό το επίπεδο και το κοινωνικό κράτος και η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι αναβαθισμένα.

Όλη η συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο