Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του υπέρογκου κόστους του ηλεκτρικού  ρεύματος αλλά και της αναδιάρθρωσης συνολικά της αγοράς ενέργειας, παρουσιάζει σε άρθρο του ο υπ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης.

Όπως σημειώνει ο πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης, η ακρίβεια που έχει εκτοξευτεί πλήττει τόσο τα νοικοκυριά, που αδυνατούν να ανταποκριθούν όσο και τις επιχειρήσεις, το κόστος των οποίων εκτινάσσεται ενώ η κυβέρνηση αντί να επιδοτεί τους πολίτες, ουσιαστικά, κατευθύνει τις επιδοτήσεις στα καρτέλ της ενέργειας, κάνοντας λόγο για «ληστεία» που απέφερε τεράστια υπερκέρδη σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες.

Ο Στάθης Γιαννακίδης, παρουσιάζει το ολοκληρωμένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αγορά ενέργειας με μέτρα στις πρώτες 50 ημέρες διακυβέρνησης, όπως είναι η καθιέρωση ανώτατων ορίων στις τιμές της κιλοβατώρας αλλά και στο συντελεστή κέρδους, η αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού από το φυσικό αέριο και η προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.

Παράλληλα, υπογραμμίζει την κεντρική προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για ανάκτηση του δημόσιου ελέγχου της ΔΕΗ, ώστε να διαδραματίσει παρεμβατικό ρόλο στην αγορά ενέργειας καθώς και ένα γενναίο πρόγραμμα με παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης για κατοικίες, δημόσια κτίρια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναλυτικά το άρθρο του Σ. Γιαννακίδη:

Την τετραετία της διακυβέρνησής της, η Νέα Δημοκρατία επιχείρησε μια πρωτοφανή αναδιανομή πλούτου. Η ακρίβεια εκτοξεύτηκε και οι περισσότεροι συμπολίτες μας πλέον χάνουν το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος τους για να εξασφαλίσουν είδη πρώτης ανάγκης. Ως σωτηρία, η κυβέρνηση παρουσιάζει επιδοτήσεις, που δίνονται δήθεν στους πολίτες αλλά ουσιαστικά κατευθύνονται στα καρτέλ των χονδρεμπόρων ενέργειας, με αποτέλεσμα να διατηρούνται οι τιμές ψηλά με την ευλογία του κράτους.

Πρόκειται ουσιαστικά για ληστεία, που έχει νομιμοποιήσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Σε αυτή τη ληστεία, πρωτοστατεί η ενέργεια και το τρομερά υψηλό κόστος της που έχει πλήξει τόσο τα νοικοκυριά όσο και τις επιχειρήσεις. Ειδικά οι τελευταίες, είδαν το κόστος παραγωγής να εκτοξεύεται σε μερικούς μήνες, οδηγώντας τελικά σε γενική αύξηση των τιμών των προϊόντων και σε ένα φαύλο κύκλο που πρέπει να διακοπεί άμεσα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τις πρώτες 50 ημέρες της διακυβέρνησής του με στόχο την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας.

Για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια, θα μπει ανώτατο όριο στην τιμή πώλησης της κιλοβατώρας στους καταναλωτές αλλά και στο περιθώριο κέρδους των παραγωγών ενέργειας. Μάλιστα, ο συντελεστής κέρδους δε θα μπορεί να ξεπεράσει το 5%, με αποτέλεσμα να μπει φρένο στα υπερκέρδη που συγκεντρώνουν οι εταιρίες παραγωγής ενέργειας.

Παράλληλα, η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος θα αποσυνδεθεί από την τιμή του φυσικού αερίου. Σήμερα, οι τιμές αυτές συνδέονται, με αποτέλεσμα η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου να οδηγεί και σε αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Επίσης, θα προστατευτούν από τις διακοπές της σύνδεσης ρεύματος όλοι οι πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς.

Εκτός από τα άμεσα μέτρα,  απαιτείται και ένα πολιτικό σχέδιο σε βάθος χρόνου.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποτελεί κόκκινη γραμμή ο δημόσιος έλεγχος υποδομών που αποτελούν φυσικά μονοπώλια όπως τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Ο δημόσιος έλεγχος θα ανακτηθεί και στη ΔΕΗ για να μειωθεί το κόστος ενέργειας. Στόχος είναι να μειωθούν τα κόστη των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και να καθιερωθεί ένα πρότυπο τιμολόγησης με ξεκάθαρο τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων.

Παράλληλα, η λιανική αγορά ηλεκτρισμού θα ελέγχεται στενά με πιο αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις έλλειψης διαφάνειας και ορθής ενημέρωσης των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα προχωρήσει σε εμβληματικές παρεμβάσεις σε κατοικίες, δημόσια κτίρια και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προϋπολογισμό τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την αντιμετώπιση της κρίσης της ακρίβειας στην ενέργεια είναι ολοκληρωμένο και ακριβές.

Καλούμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν στις 21 Μαΐου, ώστε να το εφαρμόσουμε άμεσα, με αποτελέσματα που θα φανούν από τις πρώτες μέρες.

*Ο Στάθης Γιαννακίδης είναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης