Στη σκιά του πρόσφατου θανάτου του Άγγελου Μπεμπεκίδη, πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ξάνθη.

Ο κεντρικός εορτασμός έγινε στο Εργατικό Κέντρο, ακολούθησε κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο του Καπνεργάτη και πορεία στο κέντρο της Ξάνθης. Συμμετείχαν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συνδικάτα της Ξάνθης ενώ υπήρχαν ξεχωριστά μπλοκ από το ΣΥΡΙΖΑ και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αρσιτεράς καθώς και από τους εκπαιδευτικούς.

Όπως πάντα, σε ξεχωριστό πλαίσιο, κινήθηκε ο εορτασμός του ΠΑΜΕ για την ημέρα.

Το ψήφισμα του εργατικού κέντρου Ξάνθης:

Σε φορτισμένο κλίμα σήμερα 1 η Μάη 2023 εμείς οι εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, νέοι και άνεργοι συγκεντρωθήκαμε στο Εργατικό Κέντρο Ν. Ξάνθης για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον εκλιπόντα φίλο μας, συνάδελφο, πρόεδρο του φορέα μας Άγγελο Μπεμπεκίδη που έφυγε πρόωρα από κοντά μας αλλά και για να τιμήσουμε όλους τους αγώνες και τους αγωνιστές του κόσμου της εργασίας, σε όλους όσους προσέφεραν χωρίς φόβο και χωρίς κανένα προσωπικό αντάλλαγμα την υγεία και τη ζωή τους διεκδικώντας το σωστό και το δίκαιο για όλους τους εργαζόμενους.

Η 1η Μάη αποκτά για άλλη μια φορά ξεχωριστή σημασία για τους εργαζόμενους γιατί έρχονται στο μυαλό τους τα γεγονότα που σημάδεψαν τις εξελίξεις και την πορεία του τόπου σ’όλα τα κρίσιμα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.
Μία δύσκολη περίοδο που για εμάς δεν έχει ούτε χρώμα ούτε πολιτική ταυτότητα.

Μια δύσκολη πορεία με αγώνες, νίκες αλλά και με δύσκολες περιόδους. Η πρωτομαγιά πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της ενεργοποίησης, συσπείρωσης και ενωτικής διεκδίκησης για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον που επίκεντρό της θα έχει τον άνθρωπο. Ο εορτασμός της 1ης Μάη για όλους τους εργαζόμενους αποτελεί εφαλτήριο ενός σύσσωμου αγώνα
για την υπεράσπιση των οικονομικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Ξάνθης δηλώνει παρόν και θα είναι πάντα μπροστάρης σε όλες τις
κινητοποιήσεις των εργαζομένων για το συμφέρον του εργασιακού κόσμου.
Η σημερινή ημέρα δεν είναι μία φιέστα, είναι μία διαδήλωση και μία ακόμη διαμαρτυρία στην
ασκούμενη πολιτική που οδηγεί τους πολίτες στην ανεργία, στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
– Σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις
– Κατώτατο μισθό αντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων
– Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα
– Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό.
– Προστασία του απεργιακού δικαιώματος
– Διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ με σκοπό την προστασία των εργαζομένων
– Σύγχρονο, γρήγορο και ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών ανθρώπων με τα χαμηλά ή τα ανύπαρκτα εισοδήματα. Σύγχρονα και ασφαλή μέσα μαζικής μεταφοράς

Εργαζόμενοι, Νέοι, Άνεργοι, Συνταξιούχοι, Πολίτες του Νομού

Τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά
Τιμούμε τους Αγώνες των εργαζομένων
Με ενότητα, Με Αγώνες, Με Προοπτική

H κινητοποίηση του ΠΑΜΕ

H σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση που καλούσαν η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το σωματείο Κουρέων/Κομμωτών/τριών «η Καλλιτεχνική» και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης στην Κεντρική Πλατεία στις 10:30΄.

Στην κεντρική ομιλία η γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Γιώτα Ρόιδου τόνισε:

«Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες της χώρας μας με αισιοδοξία προχωρανε στο δρόμο που χάραξαν οι ήρωες-εργάτες του Σικάγο, οι 200 της Καισαριανής, οι χιλιάδες επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές που έπεσαν για το δίκιο του εργάτη, για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική εκμετάλλευση. Οι εργάτες όλης της γης ξεδιπλώνουν τα λάβαρα του αγώνα και τιμούν αγωνιστικά τη μεγάλη ταξική γιορτή τους.»

Ενώ σε άλλο σημείο: «Οι μεγάλες επιχειρήσεις του Νομού μας, όπως η Sunlight την οποία πρόσφατα επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, στην οποία οι εργαζόμενοι σήμερα 1η Μάη, μέρα των εργατών, δουλεύουν για να πετύχει η εργοδοσία τους στόχους για αύξηση των κερδών, όπως και τα Θερμοκήπια που πρόσφατα η εργοδοσία έφερε στους εργαζόμενους να υπογράψουν νέα σύμβαση που τους γυρίζει χρόνια πίσω, την οποία και αναγκάστηκαν να αποσύρουν κάτω από την πίεση του ταξικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης».

«Σήμερα υπάρχει διέξοδος! Με τους αγώνες μας, μπορούμε να τους ανατρέψουμε! Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να αλλάξει ο σημερινός αρνητικός συσχετισμός δύναμης. Αυτός είναι ο δρόμος ώστε να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Να τραβήξουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει ως μοναδικό κίνητρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που στο επίκεντρο θα βρίσκεται ο άνθρωπος, οι παραγωγοί του πλούτου!»

Στη συνέχεια έγινε απαγγελία αποσπάσματος του «Επιταφίου» του Γιάννη Ρίτσου και ακολούθησε πορεία στις γειτονιές της πόλης  η οποία κατέληξε στο μνημείο των πεσόντων καπνεργατών του Ιούνη του 1928. Εκεί μετά το Πένθιμο Εμβατήριο έγινε κατάθεση των γαριφάλων από τα σωματεία.