Κρίσεις διευθυντριών/ντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: ζητείται αξιοπρέπεια!

Με αυτό τον τίτλο, σε ανακοινωσή τους οι Συνεργαζόμενες Αριστερές Κινησεις Εκπαιδευτικών Ξάνθης εκφράζουν την έντονη αποδοκιμασία τους για τις διαδικασίες επιλογής Διευθυντών  και κατηγορούν για έντονο κοματισμό και μεροληψία την κυβέρνηση και τις Επιτροπές, σημειώνοντας την έντονη παρουσία συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ στις  Επιτροπές και την έντονη πριμοδότηση των μελών της ΔΑΚΕ στις συνεντεύξεις.

Αναλυτικά:

Το πανελλήνιο ασχολείται τις τελευταίες μέρες με τις διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής διευθυντριών/τών, βάσει του νόμου Κεραμέως και των δοτών συμβουλίων. Εντυπωσίασε η αριστεία των ημέτερων και αρεστών υποψηφίων, εντυπωσίασαν και τα καμώματα των συμβουλίων επιλογής! Βροχή οι ενστάσεις και οι καταγγελίες.
Και η Ξάνθη δεν πρωτοτύπησε. Αλίμονο!
Οι διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής διευθυντριών/τών ολοκληρώθηκαν με τα μέλη των ψηφοδελτίων της ΔΑΚΕ να έχουν σαρώσει ΟΛΑ τα πολυπόθητα εικοσάρια της συνέντευξης ή ό,τι αγγίζει το άριστα. Μικρή λεπτομέρεια που έδωσε και τον τόνο στις συνεντεύξεις, η ισχυρή παρουσία μελών της ΔΑΚΕ στην επιτροπή, γεγονός για το οποίο δεν είναι άμοιρες ευθυνών οι προϊστάμενες αρχές που τη συγκρότησαν.
Ωστόσο, δυστυχώς, μέσα στο κλίμα αυτό της αδιαφάνειας και των μεθοδεύσεων εκτίθενται και πραγματικά αξιόλογοι άνθρωποι που τσουβαλιάζονται κάτω από την ομπρέλα της εύνοιας.
Είμαστε μικρός τόπος και γνωριζόμαστε…
Τα συμπεράσματα των Συνεργαζόμενων Αριστερών Κινήσεων Εκπαιδευτικών (ΣΑΚΕ):
1. Η ΔΑΚΕ, απανταχού, λειτούργησε ως μοχλός της κ. Κεραμέως και κατ΄επέκταση της κυβερνητικής πολιτικής για τον έλεγχο όλων των «αρμών της εξουσίας» αλλά και για το ψαλίδισμα αριστερόστροφων και μη αρεστών υποψηφίων. Αναμενόμενο! Θυμηθείτε τον υπ. Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, όταν απηύθυνε κάλεσμα για «στρατηγική ήττα» της Αριστεράς και των ιδεών της «για να μην ξαναβρεθεί στην εξουσία με οποιαδήποτε μορφή της», καλώντας μάλιστα τον Κυρ. Μητσοτάκη να κάνει παρεμβάσεις σε κράτος και θεσμούς για να το διασφαλίσει. Η αλαζονεία της εξουσίας που το κάνει γιατί μπορεί.
2. Η αξιολόγηση και η αξιοκρατία που ευαγγελίζονται (μετ΄ επιτάσεως και δια ροπάλου) αποδεικνύεται ένα αδειανό πουκάμισο, μια επικοινωνιακή φούσκα. Αποδεικνύεται, ακόμα, ότι καμία δήθεν αξιοκρατία δεν πρόκειται να υπάρξει με την περίφημη αξιολόγηση που προσπαθεί να εφαρμόσει αυτήν την περίοδο το ΥΠΑΙΘ. Αντίθετα αποκαλύπτεται και στους πιο δύσπιστους ακόμη, ότι κάλλιστα μπορεί να υπηρετήσει κομματικές και πελατειακές επιλογές σε βάρος του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών. Μπορεί να υπηρετήσει και τη χειραγώγηση και το ρεβανσισμό.
3. Δεν αντιλαμβάνονται, τέλος, ότι με αυτές τις πρακτικές πυροβολούν τα πόδια τους. Αυτοακυρώνονται και γελοιοποιούνται.

Η πρόταση των ΣΑΚΕ όσον αφορά τα θέματα που άπτονται των στελεχών εκπαίδευσης και της αξιολόγησής τους:
• Κατάργηση των νόμων Κεραμέως (4823/2021 και 4692/2020)
• Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη για την λειτουργία των συνδικάτων και των νόμων που ρυθμίζουν τα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών. Νομοθέτηση νέου πλαισίου για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (εκλογές, λειτουργία, αρμοδιότητες).
• Τρίτος αιρετός/ επαναφορά των αιρετών στα συμβούλια επιλογής
• Επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων αξιολόγησης, διαβούλευση με ομοσπονδίες
• Επαναφορά της ψηφοφορίας του συλλόγου διδασκόντων με μοριοδοτούμενη ισχύ.
• Τα μόρια της συνέντευξης να έχουν μικρότερη αναλογία ως προς το σύνολο των μορίων ώστε να επηρεάζουν λιγότερο το τελικά αποτέλεσμα
• Διασφάλιση διαφανών, αξιοκρατικών και δημοκρατικών διαδικασιών

Εν όψει των εθνικών εκλογών στις 21 του Μάη οι Συνεργαζόμενες Αριστερές Κινήσεις Εκπαιδευτικών ζητάμε από τις πολιτικές δυνάμεις, να δεσμευτούν στη στήριξη της δημόσιας, δωρεάν παιδείας και στην κατάργηση όλων εκείνων των αντιδημοκρατικών και αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων που επέβαλαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων και ενέτεινε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια.