Του Παύλου Μαραγκού

Την Τετάρτη 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Η προσβασιμότητα ως δικαίωμα για τα άτομα με αναπηρία και οι υποχρεώσεις της πολιτείας» με πρωτοβουλία και διοργάνωση του παραρτήματος Ξάνθης του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι:

Αλέξανδρος Μιτσικάρης, νοσηλευτής ΚΕΦΙΑΠ του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Νοσηλευτών ΕΣΥ Ν. Ξάνθης
Ιωάννης Κουρπαλίδης, Ιατρός Βιοπαθολόγος
Ερσίν Μπόζ, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης

Ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Κωνσταντίνος Στεφανίδης, φυσικοθεραπευτής του ΚΕΦΙΑΠ του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Οι ομιλητές με τις τοποθετήσεις τους και την ευχέρειά τους μετέφεραν ακριβώς την εμπειρία του να ζει ένα άτομο σε αμαξίδιο ή με προβλήματα όρασης στη Ξάνθη του 2023. Είναι η Ξάνθη μια πόλη φιλική προς τα άτομα με αναπηρία; Η απάντηση είναι όχι εις τον κύβο.

Τα ΑμεΑ έχουν πρόσβαση σε κάποιες από τις δημόσιες υπηρεσίες, σε ακόμα λιγότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις, η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι απαγορευτική, η αστική συγκοινωνία συμπεριλαμβανομένων των στάσεων δεν είναι προσβάσιμη, δεν υπάρχει οργανωμένη άθληση αλλά ακόμα και η πρόσβαση στην παραλία είναι προβληματική.

Η επικαιρότητα άλλωστε βρίθει από περιπτώσεις κατά τις οποίες τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας όπως το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΠΥ δεν υπάρχουν ΑμεΑ ή το μέτρο κατά το οποίο αν εργάζεται ένα άτομο με αναπηρία παύεται το επίδομα του καταδικάζοντας το με αυτόν τον τρόπο στο περιθώριο και ενώ μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία να νιώθει ανίκανο.

Περισότερα στο empros.gr