Η εταιρεία Japan Tobacco International, στο πλαίσιο της συνεπούς δράσης της για την περιστολή του λαθρεμπορίου καπνικών και την προστασία της νόμιμης αγοράς, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), παρουσία του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γεώργιου Πιτσιλή, του  Διευθυντή της Διεθνούς Ομάδας κατά του Παράνομου Εμπορίου της JTI, Vincent Byrne και της Γενικής Διευθύντριας της JTI Ελλάδας, Lili Zigoslu.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλής, καλωσόρισε τη συμφωνία τονίζοντας ότι «Είναι η αρχή της επίσημης συμπόρευσής μας, μια ευκαιρία ανάπτυξης δράσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Με αυτό το μνημόνιο θα ενισχύσουμε και θα διευρύνουμε τις συνέργειες που έχουν αναπτύξει μέχρι σήμερα τα στελέχη της ΑΑΔΕ και της JTI για την πάταξη του λαθρεμπορίου, τη συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνδρομή  στην ταυτοποίηση των παράνομων καπνικών προϊόντων με περαιτέρω δράσεις.» 

Ο Διευθυντής της Διεθνούς Ομάδας κατά του Παράνομου Εμπορίου της JTI, κ. Vincent Byrne έδωσε μεγάλη έμφαση στα προβλήματα και τις ζημίες που προκαλεί το παράνομο εμπόριο καπνού στα δημόσια έσοδα των κρατών, τις επιχειρήσεις και γενικότερα στην κοινωνία σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο ενώ τόνισε τη σημαντική συμβολή του προγράμματος της JTI για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου μέσω της υποστήριξης του έργου των διωκτικών αρχών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Όλοι αναγνωρίζουμε ότι το παράνομο εμπόριο καπνού είναι ένα διεθνές πρόβλημα και απαιτεί διαβούλευση και συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών που είναι επιφορτισμένα με την αντιμετώπισή του. Η JTI θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της και προσβλέπω σε περισσότερα επιτυχημένα αποτελέσματα.» 

Από την πλευρά της  η Γενική Διευθύντρια της JTI Ελλάδας, κ. Lili Zigoslu εξέφρασε την ικανοποίηση της εταιρείας για τη σύναψη αυτής της συνεργασίας και δεσμεύτηκε να στηρίξει κάθε δράση προς την κατεύθυνση της άμεσης και ταχείας υλοποίησής της. Επιπλέον υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία του επίμαχου Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΑΑΔΕ και JTI καθώς αναδεικνύει τον ρόλο και την ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, το οποίο, όπως μάλιστα τόνισε συντασσόμενη με τη θέση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή,  «συνιστά μια συνθήκη  που δεν πλήττει μόνο τα δημόσια έσοδα».