Αντιδράσεις προκαλεί σε φορείς της Ξάνθης η δρομολογούμενη εγκατάσταση αιολογικού πάρκου στην περιοχή Θερμών.

Σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφουν ο ΕΟΣ Ξάνθης, η ΕΛΜΕ Ξάνθης, οι Πρωτοπόροι της Λεύκης και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, αναφέρεται:

Ακόμα μια «πράσινη» επένδυση ετοιμάζουν τα αρπακτικά της αγοράς Ενέργειας αυτή τη φορά στη στις Δημοτικές Κοινότητες Θερμών, στις Σάτρες και στο Δήμο Μύκης, στη θέση «Μώσης»  με την εγκατάσταση τεράστιου αιολικού πάρκου 198MW με 33 ανεμογεννήτριες ύψους 125μ ενώ σχεδιάζεται να ανασκαφούν 70.000 κ.μ. και να τσιμεντωθούν οι βάσεις των ανεμογεννητριών, η διάνοιξη 24 χιλιομέτρων δρόμου και αξιοποίηση 175 στρεμμάτων.

Η άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε μια σειρά περιοχές της χώρας έχει επιφέρει αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους.

Αλλοιώνεται σημαντικά το φυσικό περιβάλλον από τη χάραξη εκατοντάδων χιλιομέτρων δρόμων που καταστρέφουν οικοσυστήματα, την κατάληψη των βουνοκορφών ενώ από την άλλη, ακόμα και η άμεση χρηματοδότηση και οι ευκολίες που δίνονται για την εκτέλεση αυτών των έργων, αφήνουν ένα μεγάλο κενό, γιατί κανείς δε χρηματοδοτεί, δεν ελέγχει τα αντιπλημμυρικά έργα, την αντισεισμική προστασία και τη μείωση των βιομηχανικών ρύπων.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι ανεμογεννήτριες θα αξιοποιηθούν για 20 χρόνια, ενώ τα τσιμέντα, οι ίδιες οι ανεμογεννήτριες θα παραμείνουν στη θέση.

Η τοποθεσία εγκατάστασης του αιολικού σταθμού βρίσκεται σε εκτάσεις τις οποίες διαχειρίζεται η Δασική υπηρεσία, και είναι χαρακτηρισμένες ως δασικές εκτάσεις καθώς και σε εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως αγροί. Αφορά μια περιοχή όπου η ανθρώπινη παρέμβαση είναι ελάχιστη, σε ένα ουσιαστικά παρθένο δάσος. Στην περιοχή υπάρχουν 3 είδη προστατευόμενων ειδών που συμπεριλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της οδηγίας 2009/147 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κοινοτικής, για τη διατήρηση των άγριων πουλιών.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων μπορεί να είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα που ζητάει ο νόμος αν και με μεγάλες ασάφειες, ωστόσο είναι αντιληπτό το ποιος θεσμοθετεί και για ποιανού το συμφέρον. H περιοχή μπορεί να μην είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενη περιοχή μέσω του Natura 2000, δεν ξεχνάμε ωστόσο πως η ίδια η ΕΕ επιτρέπει πλέον την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις περιοχές αυτές. Είναι η λογική του να γίνονται «λάστιχο» οι όποιοι νόμοι, όταν πρόκειται για επενδύσεις που θα φέρουν κέρδος για μονοπώλια της Ενέργειας.

Η ενέργεια που παράγεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε καμία περίπτωση δε διασφαλίζει φθηνή ενέργεια για τον λαό. Είναι απόδειξη πλέον πως η στροφή στη δήθεν πράσινη ενέργεια, είναι αυτή που δεν εξασφαλίζει ούτε την επάρκεια για τις ανάγκες μας, αλλά αυξάνει και το κόστος στους λογαριασμούς.

Η ακρίβεια στα τιμολόγια ρεύματος, έχει τη σφραγίδα της απολιγνιτοποίησης και της προώθησης των ΑΠΕ, πληρώνοντας αντίστοιχα τα πρόστιμα του CO2 που περνούν στους λογαριασμούς. Ιδιαίτερα σε μια φτωχή περιοχή όπως ο Δήμος Μύκης, είναι κοροϊδία να μιλάνε για τα τεράστια κέρδη και οφέλη που θα έχει η τοπική κοινωνία.  Θα είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι που θα πληρώνουν πανάκριβα το ρεύμα, η όχληση από τον θόρυβο των ανεμογεννητριών καταστρέφει την ποιότητα ζωής των οικισμών (η απόσταση του πάρκου απέχει 1 χιλιόμετρο τουλάχιστον από 3 οικισμούς), η καταστροφή της φυσικής ομορφιάς θα είναι μόνιμη, ενώ σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, αυτές μετά το πέρας του έργου έχει αποφασιστεί να είναι 8-10.

Το νέο έγκλημα που σχεδιάζεται στην περιοχή πρέπει να αποτραπεί! Λέμε όχι στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών! Φθηνό ρεύμα για όλο το λαο!

 

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης

ΕΛΜΕ Ξάνθης

Πολιτιστικός Σύλλογος Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι»