Exif_JPEG_420

Ο σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης και ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 27/03 κινητοποιήσεις σε στάσεις λεωφορείων για το ζήτημα της δωρεάν μετακίνησης αλλά και στην φοιτητική μέριμνα εστιών μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν εκεί.

Καταφέραμε, αρχικά, να φύγει λεωφορείο για τις σχολές δωρεάν για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες όταν και είχε ξεκινήσει η προσπάθεια επιβολής εισητηρίου στα λεωφορεία. Ταυτόχρονα και μετά από πολλές πιέσεις πήραμε γραπτή τοποθέτηση από την φοιτητική μέριμνα εστιών η οποία στηρίζει το αίτημα των συλλόγων για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για :

  • Άμεση πρόσληψη επαρκούς προσωπικού φύλαξης με πλήρη εργασιακά δικαιώματα
  • Φωτισμό σε όλη την έκταση των εστιών
  • Συντήρηση γενικά αλλά και στα γήπεδα των εστιών μαζί με φωτισμό
  • Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στις εστίες και των αθλητικών εγκαταστάσεων

 Η πρώτη αυτή νίκη, δείχνει την δύναμη της οργανωμένης πάλης μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους μας, ότι μπορούμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις αν δυναμώσει κι άλλο αυτός ο αγώνας, αν μπουν όλοι οι φοιτητές στη μάχη.

Μάλιστα δείχνει και την κατεύθυνση την οποία θέλουν οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις των τμημάτων να επιβάλουν στην εκπαίδευση δηλαδή αυτή να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα το κέρδος των λίγων. Για αυτό βάζουν παντού, όπως και στα λεωφορεία, εργολαβικές εταιρίες, για να μην δίνει χρήματα το κράτος για τις ανάγκες μας από τη μια και από την άλλη για να κερδίζουν στις πλάτες των αναγκών μας οι διάφοροι εργολάβοι που μπαίνουν στα λεωφορεία, στις εστίες, στις λέσχες.

Είναι απαράδεκτη η στάση των αστικών ΚΤΕΛ που απειλούσαν ότι τα δρομολόγια δεν θα γίνουν καθόλου για να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές, εξέλιξη που μετά την τηλεφωνική παρέμβαση του συλλόγου στην Πρυτανεία δεν πέρασε αλλά και η στάση της Πρυτανείας που “με τις δικές τις ευχές” έχει διαμορφωθεί αυτή η κατάσταση. Κι αυτό γιατί εδώ και μήνες που ήξερε για αυτές τις εξελίξεις δεν φρόντισε όπως δεν φροντίζει και τώρα να ζητήσει έκτακτο κονδύλι από το Υπουργείο για να εξασφαλιστούν οι δωρεάν μετακινήσεις. Απαράδεκτη είναι και η στάση του τμήματος ακαδημαϊκών θεμάτων και της φοιτητικής μέριμνας εστιών που αρνούνταν να υιοθετήσουν τα αιτήματα των φοιτητών για έκτακτο κονδύλι που θα καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στην πρυτανεία, στο ΙΝΕΒΙΔΙΜ και στους εργολάβους(λες κι εμείς τους ζητήσαμε να βάλουν εργολάβους σε κάθε πλευρά της φοιτητής μέριμνας!)

  • Συνεχίζουμε τον αγώνα για τις δωρεάν μετακινήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στις εστίες
  • Να σταματήσει τώρα η απαράδεκτη στάση της εταιρίας των Αστικών ΚΤΕΛ που πότε φέρνει την αστυνομία πότε απειλεί με σταμάτημα των δρομολογίων, πότε ρίχνει πόρτα σε φοιτητές γιατί δεν έχουν 0,60€ να πληρώσουν εισητήριο.

Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού αύριο Τρίτη 28/03 στην Κομοτηνή στις 11:3 στην πρυτανεία, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ στο Σύλλογο φοιτητών.