Με τον τρόπο και με τη συμμετοχή που αρμοζει, η Αρμενική Κοινότητα της Ξάνθης, γιόρτασε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

Μια κοινότητα που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ξάνθης, με ισχυρότατους δεσμούς τόσο μεταξύ των μελών της όσο και με την τοπική κοινωνία σε αυτά τα 100 χρόνια ζωής και δημιουργίας στην περιοχή, ως απόρροια της γενοκτονίας και των των διωγμών που υπέστησαν οι αρμένιοι στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στην Τουρκία, όπως και όλοι οι χριστιανικοί προσφυγικοί πληθυσμοί .

Την Παρασκευή έγιναν τα εγκαίνια φωτογραφικού και αρχειακού υλικού με τίτλο ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΔΑ-ΝΕΑ ΖΩΗ στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης- Οικία Μάνου Χατζιδάκι (Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι την Δευτέρα 27 Μαρτίου). Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια παρουσίας της Αρμενικής Κοινότητας στην Ξάνθη Περιελάμβανε χαιρετισμούς των αρχών και δύο εισηγήσεις με θέματα: «Η εγκατάσταση των Αρμενίων προσφύγων στην Ελλάδα το 1922» από την κ. Γκιούλα Κασαπιάν , φιλόλογο και «Ξάνθη: Η άλλη πατρίδα» από την κ.Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Δρ Λαογραφίας. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την συμμετοχή της χορωδίας της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής και με μουσικό σχήμα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της Ασμίκ Μπεκλαριάν και την συμμετοχή των καλλιτεχνών Ριπσιμέ Τανιελιάν, Αγκόπ Γαζαριάν, Μιχάλη Χατζόπουλο, Τάσο Αβραμίδη και Γαβριήλ Καπάνταη με παραδοσιακούς ήχους και τραγούδια.

Την Κυριακή 26 Μαρτίου και ώρα 10.30π.μ. τελέστηκε επίσημη δοξολογία στην Ορθόδοξη Αρμενική Εκκλησία της Παναγίας στην Ξάνθη.