Τα παραδοσιακά ημερολόγια και σημειωματάρια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες, ενώ η ψηφιακή τους έκδοση υπάρχει μόνο για μερικές δεκαετίες. Για πολλούς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας τους. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι το υλικό, η χρηστικότητα και η εμφάνιση. Τα παραδοσιακά ημερολόγια και σημειωματάρια συνήθως εκτυπώνονται σε χαρτί και τοποθετούνται σε κοινή θέα στο γραφείο ή το σπίτι, ενώ τα ψηφιακά ημερολόγια τα χρησιμοποιούμε μέσω υπολογιστή ή κάποιας κινητής συσκευής.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μερικοί άνθρωποι προτιμούν να χρησιμοποιούν μεγάλα ημερολόγια και σημειωματάρια σε χαρτί αντί για τον υπολογιστή. Στα παραδοσιακά ημερολόγια μπορούμε να δούμε μπροστά μας την αναπαράσταση του μήνα η του χρόνου. Όταν π.χ. κοιτάμε ένα ημερολόγιο τοίχου, μπορούμε να δούμε τις μέρες και τους μήνες που περνούν και μπορούμε να σημειώσουμε σημαντικές ημερομηνίες με ένα στυλό ή μολύβι. Αυτή η φυσική επαφή  με το χαρτί και το μολύβι βοηθάει μερικούς ανθρώπους να κρστούν υπό έλεγχο το μηνιαίο προγράμματα τους και τα ραντεβού τους.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο κάποιοι μπορεί να προτιμούν τα παραδοσιακά ημερολόγια είναι ότι μπορούν να χρησιμεύσουν ως διακοσμητικό στοιχείο σε ένα δωμάτιο. Μεγάλα χάρτινα ημερολόγια με χρώματα και σχέδια μπορούν να κρεμαστούν σε έναν τοίχο ή να τοποθετηθούν σε ένα γραφείο για να διακοσμήσουν τον χώρο. Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν την αισθητική ενός κρεμαστού ημερολογίου και το βρίσκουν οπτικά πιο ελκυστικό από τα ψηφιακά.

Επιπλέον, τα παραδοσιακά ημερολόγια μπορούν να είναι ευκολότερα στη χρήση σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα ένα φυσικό ημερολόγιο μπορεί να είναι προσβάσιμο από όλη την οικογένεια ή η ομάδα στην εργασία σας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν προγραμματίζετε κάποια γιορτή, εκδηλώσεις, ραντεβού ή συναντήσεις. Τα ψηφιακά ημερολόγια και σημειωματάρια ωστόσο προσφέρουν και αυτά αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραδοσιακά ημερολόγια. Πρώτον, είναι φορητά και είναι προσβάσιμα απο παντού. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο από οπουδήποτε υπάρχει σύνδεση στο Διαδίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να παρακολουθείτε το πρόγραμμά σας ανεξάρτητα από πού βρίσκεστε. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που ταξιδεύουν συχνά ή εργάζονται εξ αποστάσεως.

Επιπλέον, τα ηλεκτρονικά ημερολόγια συχνά συνοδεύονται από χρήσιμες λειτουργίες που δεν προσφέρουν τα παραδοσιακά ημερολόγια. Για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε υπενθυμίσεις για ραντεβού ή προθεσμίες και το ημερολόγιό σας να μπορεί να σας στέλνει ειδοποιήσεις για να διασφαλίσετε ότι δεν θα χάσετε τίποτα σημαντικό. Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε εύκολα το ηλεκτρονικό ημερολόγιο σας με άλλους συνεργάτες από μακριά κάτι που μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό συσκέψεων ή εκδηλώσεων πολύ πιο εύκολο.

Τα ηλεκτρονικά ημερολόγια και σημειωματάρια προσφέρουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την προσαρμογή. Σε ένα παραδοσιακό ημερολόγιο, ο σχεδιασμός του σας περιορίζει. Σε ένα ψηφιακό ημερολόγιο, μπορείτε να προσαρμόσετε τα χρώματα, τις γραμματοσειρές και τη διάταξη ώστε να ταιριάζουν στις προτιμήσεις σας. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε εύκολα συμβάντα, συναντήσεις και προθεσμίες καθώς αλλάζει το πρόγραμμά σας.

Τελικά αν προτιμάτε ένα παραδοσιακό ή ηλεκτρονικό ημερολόγιο εξαρτάται από την προσωπικές σας ανάγκες.