Του Μ. Χούμα

Η Ξάνθη βγαλμένη απ’ την μακραίωνη σκλαβιά της στους Οθωμανούς και τελευταία στους Βούλγαρους, παρουσιάζει εικόνα αναδημιουργίας κι εκσυγχρονισμού, μετά την απελευθέρωσή της στις 4 Οκτωβρίου 1919.

Οι παλιννοστούντες, οι πρόσφυγες απ’ τις χαμένες πατρίδες και η μέριμνα της Πολιτείας και της Εκκλησίας, δημιουργούν τις απαραίτητες συνθήκες για την πλήρη επαναφορά της Μπελ Επόκ της Αρχοντούπολης Ξάνθης.

Κυρίαρχη συμβολή σ’ αυτήν έχει ασφαλώς ο πασίγνωστος χρυσόφυλλος καπνός της, που προσπορίζει τον απαραίτητο πλούτο για την αναγέννηση της πολύπαθης ακριτικής πόλης.
Στην ανασυγκρότηση συνέτεινε αποφασιστικά και η ανθρώπινη τάση, να ξεχνάει γρήγορα ή να δείχνει πως ξεχνάει, τα δεινά της δουλείας και των πολέμων.

Άνεμος εκδυτικισμού φυσάει στην πόλη κι ένα απ’ τα χαρακτηριστικά του, είναι ο διαγωνισμός καλλονής του γυναικείου φύλου.

Σάββατο 9 προς Κυριακή 10 Μαρτίου του 1929 και στην πλούσια διακοσμημένη μεγάλη αίθουσα της Εμπορικής Λέσχης Ξάνθης (ισόγειο ΦΕΞ), δίνεται ο χορός της Ένωσης Εφέδρων Αξιωματικών για την ανάδειξη της «Μις Ξάνθη».

Στην κατάμεστη αίθουσα παραβρίσκονται πολλά και γνωστά ονόματα της ξανθιώτικης Κοινωνίας και ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Ένωσης Εφέδρων δικηγόρος Γεώργιος Χατζιδάκις, πατέρας του διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη.

Ο βουλευτής Ροδόπης Εμμανουήλ Καρυωτάκης, στις 12 το βράδυ, καλεί τις υποψήφιες του τίτλου «Μις Ξάνθη» να παρουσιασθούν στην Ελλανόδικο Επιτροπή και στη συνέχεια οι όμορφες επίδοξες Μις να δείξουν τα προσόντα τους στον …Καλαματιανό χορό, που αποτελεί στοιχείο πρόκρισης.

Ώρα 01:00 και η Ελλανόδικος ανακοινώνει τ’ αποτελέσματα της ψηφοφορίας.
Μις Ξάνθη εκλέγεται πανηγυρικά η Ευφροσύνη Κουλακλόγλου, γνωστή ως Φροσυνούλα κι επιλαχούσα η Κλειώ Δημητριάδου.
Μέλη της Επιτροπής ήταν οι : Ευριπίδης Χασιρτζόγλου – Δήμαρχος, Καρυωτάκης, Ιερωνυμίδης, Χατζιδάκις, Γκιώνης, Κωνσταντινίδης, Κορδάτος, Παναγιωτόπουλος, Πυγμαλίων Χρηστίδης και Κεσσίνης.
Σε κάποιες εφημερίδες παρουσιάζεται ελαφρώς τροποποιημένη η σύνθεση της Επιτροπής.
Ακολούθησε ξέφρενος χορός απ’ το πλήθος μέχρι την 7η πρωινή, συνεπαρμένο απ’ τις γλυκές μελωδίες της Φιλαρμονικής του Μουσικογυμναστικού Συλλόγου ΟΡΦΕΥΣ, υπό την διεύθυνση του Μιχάλη Λουκοβίκα
Λίγες μέρες αργότερα, η Φροσυνούλα συμμετέχει στον διαγωνισμό καλλονής «Μις Μακεδονία – Θράκη», που γίνεται στη Θεσσαλονίκη όπου θριαμβεύει η Κομοτηναία καλλονή Καίτη Πολιουδάκη, με δεύτερη τη Σαλονικιά Ελένη Ξανθοπούλου και Τρίτη την Βεροιώτισσα διδασκάλισσα Ματρώνα Φωτίου.
Την ίδια χρονιά, Μις Ελλάς εκλέγεται η Ασπασία Καρατζά.

Όμορφη Φροσυνούλα ( 1904 – 1982) έχεις καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία της Ξάνθης, όχι μόνο για την διαπιστευμένη ομορφιά σου, αλλά και γιατί υπήρξες η καλλίτερη μοδίστρα της πόλης.

Με τον φόβο ν’ αποφύγω λάθη και υπερβολές, προσεχτικά σ’ ανέσυρα απ’ το λίγο μακρινό, αλλά όχι ξεχασμένο παρελθόν.

ΜΣΧ