Εξώφυλλο βιβλίου.
Οδηγός Ταφικών Μνημείων των Εβραίων της Ξάνθης και η ψηφιοποίησή του. Υπό έκδοση επετειακού χαρακτήρα για τα 80 χρόνια από την εξόντωση της ισραηλιτικής κοινότητας Ξάνθης (3/4 Μαρτίου 1943-2023).

Γράφει ο Γ. Μπατζακίδης για το υπό έκδοση βιβλίο και την σημαντική ψηφιοποίηση με κώδικες QR :

Πριν από δύο χρόνια ακριβώς ξεκινήσαμε τούτη τη προσπάθεια μαζί με τον Κώστα Μαυρομάτη, να καταγράψουμε και να μεταφράσουμε τους τάφους των Εβραίων της Ξάνθης.

Κάθε φορά που γινόταν κάποια αναφορά στους νεκρούς που κείτονται στα εβραϊκά νεκροταφεία, γινόταν απρόσωπα και αυτό άρχισε να μας ενοχλεί. Γνωρίζαμε από την μετάφραση, ελάχιστους  κεκοιμημένους.

Οπότε, μας δημιουργήθηκε η εσωτερική ανάγκη κυρίως να δώσουμε “σάρκα και οστά” στους ανθρώπους της Ισραηλιτικής Κοινότητας που κάποτε έζησαν και τάφηκαν στην Ξάνθη.

Όπερ και εγένετο, η κοινωνία της πόλης μας και η ιστορία της θα μας κρίνει εάν πράξαμε σωστά η όχι. Το έργο μας, ολοκληρώθηκε χάριν στις προσπάθειες όλων, κυρίως όμως, του συνεργάτη μας Αλέξανδρου Βεντούρα που ανέλαβε μέσα από παλιά Αραμαϊκά, Εβραϊκά και Λαδίνο λεξικά, να κάνει τις δύσκολες μεταφράσεις όλων των ταφικών στηλών που διαβάζονται.

Θέλουμε λοιπόν, να μοιραστούμε μαζί σας τη χαρά μας στο υπό έκδοση βιβλίο μας, που έχει επετειακό χαρακτήρα για τα 80 χρόνια από την εξόντωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ξάνθης (3/4 Μαρτίου 1943-2023).

Παράλληλα, θέλουμε να τιμήσουμε και τον Μεγάλο Ευεργέτη της Εβραϊκής Κοινότητας Ισαάκ Ντανιέλ, που τον επόμενο χρόνο, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατό του (1924-2024).
ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΠΡΟΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΞΗΣ:
ΠΑ.ΚΕ.ΘΡΑ.
Θωμάς Εξάρχου (+).
Δημήτρης Κασαπίδης.
Βασίλης Ριτζαλέος.
Βασίλης Αϊβαλιώτης.
Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς.
Κώστας Μαυρομάτης και Γιώργος Μπατζακίδης
Το QR που συνδέει το Εβραϊκό Νεκροταφείο Ξάνθης με ενα παγκόσμιο δίκτυο που ονομάζεται findgrave.com. Έτσι, σε ψηφιοποιημένη πλέον μορφή, θα μπορεί ο καθέ απόγονος Εβραϊκής οικογένειας της Ξάνθης, απ’ οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη, να αναζητήσει τους προγόνους του στο εβραϊκό νεκροταφείο Ξάνθης από το σημείο όπου και βρίσκεται.