Tου Δ. Γκαγκαλίδη

Στις 8 Μαρτίου είναι λέει η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Κι αξίζει να πούμε κάτι. Αντί λοιπόν να λέμε για το ένα και το άλλο, θα αναφερθώ στην Penelope Kambakis Vougiouklis. Μια γυναίκα που -αν μη τι άλλο- κοσμεί με την παρουσία της τον χώρο τριγύρω της. Κι όχι μόνο…..Η “δική μας” Πένυ λοιπόν, που την γνωρίζουμε να “παίρνει το καπελάκι της” (στην κυριολεξία) και να οργώνει τον κόσμο. Την έβρισκες Κοσμήτορα στο Πανεπιστήμιο της Κομοτηνής, την ακούς να μιλά στο Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης, την διαβάζεις στα βιβλία της, την σχολιάζεις στα social, την συναντάς στους Ξανθιώτικους δρόμους. Πάντα όμως…την θαυμάζεις. Γι΄αυτά που έκανε, που πέρασε, που συνεχίζει να κάνει.

Η Πένυ είναι οπαδός του τρίπτυχου: Πόλη-Πολιτική-Πολιτισμός. Σπούδασε σε Ελλάδα, Αμερική και Αγγλία. Πήρε υποτροφίες, διακρίσεις, έκανε δημοσιεύσεις, εισηγήσεις, έγραψε βιβλία, συμμετείχε σε επιστημονικά προγράμματα, βραβεύτηκε, ξεχώρισε. Και εν τέλει αφιερώθηκε στην Γλωσσολογία. Στην νεώτερη και την διάσωση της παράδοσης. Καθηγήτρια στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στο ΔΠΘ, φτάνοντας στην θέση του Κοσμήτορα. Και μάλιστα ιδιαίτερα αγαπητή. Σε φοιτητές, συναδέρφους και προσωπικό.

Εκτός των άλλων η Πένυ έχει μια θαυμάσια οικογένεια, με τις κόρες να διακρίνονται στο ποιοτικό καλλιτεχνικό στερέωμα και περιστοιχισμένη από καλούς και λατρεμένους φίλους. Εάν θα θέλαμε φέτος να τιμήσουμε την Γιορτή της Γυναίκας η κ. Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή το αξίζει (όπως φυσικά και πολλές ακόμη γυναίκες της Ξάνθης μας).

(φωτο ρετρό Ανθή Γκέρμαν)