Με τη φράση «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» ολοκληρώθηκε την Κυριακή το Περιφερειακό Αφιέρωμα Μνήμης 1943-2023.

Στην καταληκτήρια εκδήλωση που πραγματοποιήσε η Πρωτοβουλία “Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού”  το βράδυ της Κυριακής, στην Καπναποθήκη «Π», εκτέθηκε η ντουλάπα του Γιουδά Χαΐμ Περαχιά (1886-1970), εκφωνήθηκαν χαιρετισμοί από τον Διευθυντή του Μουσείου της Τρεμπλίνκα, τον Μητροπολίτη μας και εκπροσώπους φορέων που συνδιοργάνωσαν το αφιέρωμα, διαβάστηκαν ποιήματα του Περαχιά στα Λαντίνο και στα Ελληνικά, και παρουσιάστηκε, με τη βοήθεια αρχειακού και σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού, η διαδικασία εξόντωσης στο Στρατόπεδο Θανάτου της Τρεμπλίνκα.
Εκεί όπου βρήκαν τραγικό θάνατο (αλλά και κατά τη διαδικασία εκτοπισμού) και οι περίπου 4.000 Έλληνες Εβραίοι συμπολίτες μας, από την Αν. Μακεδονία και Θράκη, στα τέλη του Μάρτη του 1943. Ολοκληρώσαμε, έτσι, την υλοποίηση μιας ιδέας η οποία ξεκίνησε να διαμορφώνεται ήδη από το 2020 και συνάμα ανοίξαμε νέες διαδρομές συλλογικής μνημόνευσης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, των στρατοπέδων συγκέντρωσης και των πολέμων, οι οποίες θα ακολουθήσουν και με τη διοργάνωση επίσκεψης στον προαναφερόμενο χώρο μνήμης της Πολωνίας.
Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί εκτενέστερη ευχαριστήρια αναφορά στους φορείς αλλά και στους φίλους και στις φίλες -συνοδοιπόρους και συνοδοιπόρισσες στο ταξίδι της μνήμης- από την Ξάνθη, την ευρύτερη περιφέρεια, τη χώρα μας, αλλά και την Πολωνία και το Ισραήλ. Όλοι και όλες τους συνέβαλαν με ποικίλους τρόπους ώστε να καταστεί αυτό το αφιέρωμα ένα κοινό άνοιγμα στην ιστορία και τη γνώση της, στη δημιουργική έκφραση και στην κοινωνική συνέργεια, στην αντιναζιστική, αντιρατσιστική και δημοκρατική μαρτυρία, στην περιφερειακή, διαγενεακή και διεπιστημονική συνεργασία.