Στην επιτροπή διερεύνησης του τραγικού δυστυχήματος βρώμικου δυστυχήματος στα Τέμπη ορίστηκε να συμμετάσχει ο καθηγητής της πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης του δημοκρίτειου πανεπιστημίου Βασίλης Προφυλλιδης.

Ο Καθηγητής συγκοινωνιακής τεχνικής,  που έχει διατελέσει στο παρελθόν Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στην Ξάνθη, είναι ένα από τα τρία μέλη της επιτροπής που ορίστηκε για να διερευνήσει τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.

Η Επιτροπή είναι τριμελής και συμμετέχουν οι Ιωάννης – Κωνσταντίνος Χαλκιάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως Πρόεδρος και ο Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, Καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος παραιτήθηκε το πρωί του Σαββάτου μετά τις αφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει διατελέσει Πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ την επίμαχη περίοδο 2010-2015 κατά την οποία απογυμνώθηκε η υποδομή ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου.

Πάντως αντιδράσεις προκλήθηκαν και μετά την πρώτη συνέντευξη του κυρίου Προφυλλίδη ο οποίος κατηγορήθηκε από μερίδα MΜΕ ότι εμφανίστηκε να μην  γνωρίζει το αντικείμενο το οποίο καλείται ναα ερευνήσει η σχετική επιτροπή.

“Δεν έχω ακόμη το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι έρευνες της επιτροπής μας. Οι δυνατότητες είναι δύο. Δεν ξέρω τι αποφάσισε ακόμη το κράτος ή η πολιτεία.

Ή θα ασχοληθούμε περιοριστικά με το συγκεκριμένο δυστύχημα ή θα ασχοληθούμε με το πως φτάσαμε σε αυτό και πώς θα μπορούσε να έχει αποτραπεί», είπε χαρακτηριστικά,” μιλώντας στο Open.

“Ζούμε σε μία χώρα όπου η διαφάνεια, η αλήθεια, η επιστημονικότητα… δεν ήταν πάντοτε ο κανόνας”, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι καταλαβαίνει τους προβληματισμούς από κάθε πλευρά γύρω από το θέμα.

Υπενθυμίζεται, ότι τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση και ανάδειξη των συστημικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που οδήγησαν στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης