Restaurant & Bar Design Awards 2022

Οι Έλληνες αγαπάμε τον καφέ. Μπορεί να μην καταναλώνουμε τόση καφεΐνη όσο οι Σκανδιναβοί, οι οποίοι βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, αλλά σίγουρα είμαστε πρωταθλητές στον χρόνο που περνάμε στις καφετέριες.

Τελευταία όμως παρατηρείται ακόμα μια σημαντική αλλαγή. Εκτός από καλής ποιότητας καφέ, τα μαγαζιά που τον σερβίρουν γίνονται ολοένα και πιο ντιζαϊνάτα, επενδύοντας στην αισθητική, την πρωτότυπη διακόσμηση και το concept. Και όταν μάλιστα θυμίζουν κάτι από το παλιό καφενείο στη σύγχρονη εκδοχή του, τότε η εμπειρία απογειώνεται.

Το The Edition είναι το νέο κατάστημα της αλυσίδας THE ESPRESSONIST στην Ξάνθη και έχει ήδη μια διάκριση, καθώς φιγουράρει στα πέντε καλύτερα μαγαζιά της Ευρώπης στον διαγωνισμό Restaurant & Bar Design Awards για το 2022.

Επί της οδού Μιχαήλ Βόγδου 12, με πρωτοποριακή αρχιτεκτονική και καινοτομίες που προσφέρουν στους επισκέπτες μια premium εμπειρία, το γραφείο Yiannis Pouspourikas Design Studio δημιούργησε έναν μοναδικό χώρο για μια διαφορετική εμπειρία στον τομέα του καφέ και της γαστρονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, το κατάστημα, συνολικής επιφανείας 170 τ.μ., ακολουθεί αναφορές από τη δεκαετία του 1960 με προσθήκες ρετρό-φουτουριστικών μορφών από μεταλλικές επιφάνειες, παρουσία βιομηχανικών στοιχείων.

«Λόγω του ότι όλες οι κατασκευές είναι custom made και μελετημένες από το γραφείο μας, όπως ο ταινιόδρομος μεταφοράς, οι καναπέδες, τα καθίσματα, τα τραπέζια, το φωτιστικό οροφής που καλύπτει όλο το κατάστημα, ήταν κρίσιμο να δοκιμαστούν διάφορες παράμετροι που αφορούν τη φόρμα και τη λειτουργικότητα των κατασκευών. Στο τέλος όλα λειτούργησαν περίφημα και είμαστε ενθουσιασμένοι και εμείς και οι πελάτες με αυτό το πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα», εξηγεί στο iefimerida o Γιάννης Πουσπουρίκας, επικεφαλής του αρχιτεκτονικού γραφείου.

Η φιλοσοφία ήταν να δημιουργηθεί ένα θεατρικό περιβάλλον, όπου η παρασκευή του καφέ θα πραγματοποιείται στην καρδιά του καταστήματος. Ετσι και έγινε. Η δομή του κεντρικού χώρου αποτελείται από μια φουτουριστική κατασκευή από ανοξείδωτο χάλυβα και περιλαμβάνει έναν ταινιόδρομο μεταφοράς, ο οποίος με μηχανικό τρόπο μεταφέρει τον καφέ από τον χώρο παρασκευής στο ταμείο.


Με αυτή τη λογική δημιουργείται ένα carousel και οι πελάτες που βρίσκονται στην περίμετρο έχουν πλήρη εικόνα του τρόπου προετοιμασίας αλλά και των προϊόντων που προετοιμάζονται.

Γύψινα στοιχεία, βελούδινες κουρτίνες, δερμάτινες ταπετσαρίες σε μπλε αποχρώσεις, μια νύξη προς την ταυτότητα της μάρκας The Espressonist, προσθέτουν μια πινελιά χρώματος στο κατά τα άλλα αχρωματικό εσωτερικό.

Από την άλλη, η παρουσία υλικών όπως το ξύλο, το μέταλλο και τα πλακίδια σε γεωμετρικά μοτίβα αποδίδουν με ακριβή τρόπο τις νοσταλγικές αναφορές.


Σημαντικό κομμάτι στην ατμόσφαιρα του χώρου είναι τα 72 κάδρα που διόλου τυχαία δεν είναι, καθώς ξεδιπλώνουν μια ιστορία που περιλαμβάνει έννοιες και γραφιστικές απεικονίσεις της σχέσης ανθρώπου-καφέ.

Aξίζει να σημειωθεί πως για το εν λόγω καφέ στην Ξάνθη έκανε δημοσίευμα το διεθνές διαδικτυακό περιοδικό για την αρχιτεκτονική, το design, τα ταξίδια και τις τέχνες, Yatzer.

Ένα καφέ στην Ξάνθη που φτιάχτηκε για να μείνει διαχρονικό
Η αίγλη από προηγούμενες δεκαετίες δεν έχει εντελώς χαθεί, αλλά με τον κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί να αναδειχθεί στα κτίρια και στους ανθρώπους της.

Aφιέρωμα της Βιολέτας Αθανασιάδου
Στο iefimerida.gr
Φωτογραφίες: Morethanclick Photography