Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και μερικές εβδομάδες η υλοποίηση της μελέτης για την Ανατολική Παράκαμψη της Ξάνθης από την Εγνατία Οδό.

Πρόκειται για το μοναδικό τμήμα του κάθετου άξονα που παρέμενε χωρίς μελέτη αλλά, ταυτόχρονα, και για τον ανατολικό περιφερειακό της Ξάνθης. Η χρηματοδότηση της γίνεται από πόρους ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευτεί στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τον πρώην Υφυπουργό Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη, όπως σημείωσε σε δηλώσεις του στην Εφ. Εμπρός, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Μιχάλης Αμοιρίδης, που πρόσθεσε ότι το ποσό παραμένει δεσμευμένο.

Πρόκειται για το τμήμα από το 4ο χλμ της Εθνικής Οδού Ξάνθης – Ελληνοβουλγαρικών συνόρων και μέχρι τη σύνδεση με το νότιο περιφερειακό της Ξάνθης και την Εγνατία Οδό στον κόμβο Βαφεϊκών.  Σύμφωνα με το σχετικό τεχνικό δελτίο της σχετικής απόφασης δέσμευσης από το 2019 και την προκαταρκτική χάραξη,  το σενάριο που επιλέχθηκε αφορά στην κατασκευή ενός νέου τμήματος που θα ξεκινά από το 4ο χιλιόμετρο και θα περνά πάνω από την περιοχή Σαμακώβ καταλήγοντας στην περιοχή της Πανεπιστημιούπολης και, εν συνεχεία, στον κόμβο του Περιφερειακού, στο Ζυγό.