Ανακοίνωση σχετικά με το προγραμμα των ΘΛΕ και την παρουσία του FY εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό συμβούλιο.

Δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης από τις 10 – 27 Φεβρουαρίου, θεσμός που κρατά για πάνω από 50 χρόνια στην πόλη της Ξάνθης και κορυφώνεται με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. Αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμου, τουρίστες κι επισκέπτες, από όλη την Ελλάδα αλλά και από τις γειτονικές χώρες.

Πέρα από το γεγονός ότι και πάλι δίνεται πακτωλός χρημάτων για επώνυμους καλλιτέχνες, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν στο πρόγραμμα και εκδηλώσεις με Trapers, που στοχεύουν στην συνείδηση της νεολαίας, ιδιαίτερα των μαθητών, με μια στιχουργική θεματολογία, που νομιμοποιούν στο μυαλό των νέων ανθρώπων, ό,τι πιο σάπιο αναδύεται από το κοινωνικό πτώμα του σημερινού συστήματος: την χρήση ναρκωτικών, την εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος και την υποβάθμιση της γυναίκας, την οπλοκατοχή, τον σεξισμό, τον ανταγωνισμό του «ο θάνατός σου, η ζωή μου», την απόκτηση χρημάτων πάση θυσία με κάθε μέσο, τα κυκλώματα της νύχτας. Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η στάση των Trapers απέναντι στους μετανάστες, καθώς πρόσφατα είχαμε επίθεση στην Αθήνα σε νεαρό Αφγανό.

Αντί οι γιορτές να προάγουν περισσότερο την ερασιτεχνική δημιουργία, την προβολή ντόπιων αλλά και της ευρύτερης περιοχής μουσικών και γενικότερα καλλιτεχνικών σχημάτων, μουσικών εργαστηρίων, μας προβάλλουν τον βούρκο της Trap. Καταγγέλλοντας τις «καλλιτεχνικές» επιλογές του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης θέλουμε να τονίσουμε ότι θεωρούμε, μέσα από τις πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την διάρκεια του χρόνου, πρέπει μέσα από την επαφή με την αληθινή τέχνη, η νεολαία και γενικότερα ο λαός της Πόλης μας να την αγαπήσει και να την αναγνωρίσει ως ένα θεμελιακό στοιχείο της γενικής μόρφωσης που πρέπει να διαθέτει κάθε άνθρωπος για να μπορεί να κατανοεί τον κόσμο γύρω του. Άλλωστε, η τέχνη με τον ευχάριστο, ζωντανό, διασκεδαστικό ή συγκινητικό τρόπο της, παίζει σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων καλλιεργώντας σφαιρικά όλες τις πλευρές του ψυχισμού τους: το συναίσθημα, τη φαντασία, τη νόηση, τη βούληση.