Μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες λίμνες της χώρας μας και η μεγαλύτερη της Θράκης.

Δείτε τι αναφέρει το αφιέρωμα του diakopes.gr
Απέχοντας μόλις 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Ξάνθης (νοτιο-ανατολικά), 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Κομοτηνής (νοτιο-δυτικά) και 225 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, σίγουρα αξίζει μια στάση σε αυτό το στολίδι άγριας και φυσικής ομορφιάς.
Λίμνη Βιστωνίδα: Η λίμνη που πρωταγωνιστούν τα φλαμίνγκο και άλλα σπάνια είδη πουλιών
Με έκτασή 45.000 στρέμματα βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης και διοικητικά ανήκει και στις δύο. Παρά το μέγεθός της, είναι μια ρηχή λίμνη, αφού το μέγιστο βάθος της δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα. Στην Βιστωνίδα εισρέουν οι ποταμοί Κόσυνθος και Τραύος, με αποτέλεσμα το γλυκό νερό που την προμηθεύουν να συνδυάζεται με το αλμυρό που οφείλεται στην σύνδεση, μέσω τριών καναλιών, της λίμνης με την θάλασσα.
Λειτουργεί και κέντρο πληροφόρησης κοντά στο Πόρτο Λάγος όπου μπορείτε να πάρετε σχετικές πληροφορίες. Ανεπτυγμένη δραστηριότητα στη λίμνη Βιστωνίδα είναι και η παρατήρηση πουλιών (bird watching).

Η λίμνη Βιστωνίδα φιλοξενεί αρκετά είδη φυτών αλλά κυρίως πολλών πτηνών και ζώων. Έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 300 είδη πουλιών ενώ η περιοχή είναι διάσημη για την κοινότητα Ερωδιών που έχει δημιουργηθεί. Την πανίδα συμπληρώνουν και άγρια θηλαστικά.
Λίγο από Μυθολογία: Εδώ, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ηρακλής αιχμαλώτισε τα άλογα που τρέφονταν με ανθρώπινη σάρκα κατόπιν εντολής του βασιλιά Άβδηρου και νίκησε τους Βίστωνες πνίγοντας τους σε μία τάφρο που κατασκεύασε. Ένας μύθος που παραπέμπει στις διαχρονικές προσπάθειες από τον άνθρωπο να τιθασεύσει τα νερά της λίμνης προς όφελος του.

Στις παραλίμνιες περιοχές συναντάται πλούσια βλάστηση με λεύκες, πλατάνια, ιτιές και φτελιές, δέντρα τα οποία ευνοεί η περιοχή και το κλίμα να αναπτυχθούν. Ακόμη, στην λιμνοθάλασσα υπάρχει σημαντικός αριθμός ψαριών που εισχωρούν στην λίμνη από τη θάλασσα. Μια τυπική ψαριά περιλαμβάνει χέλια, αθερίνες, τσιπούρες, λαβράκια καθώς και το τοπικό ψάρι λικουρίνο.

Στη λίμνη έχουν καταγραφεί 21 είδη ψαριών του γλυκού νερού, από τα οποία ξεχωρίζει η παρουσία της θρίτσας (Alosa vistonica), του σπανιότερου ψαριού ολόκληρης της Ευρώπης που το πιθανότερο είναι να έχει εξαφανιστεί πλέον.

Λόγω αυτού του φυσικού πλούτου που πρέπει να προστατευτεί, η περιοχή προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar. Αυτή η προστασία είναι πιο αναγκαία από ποτέ αφού η Ελλάδα από το 1920 μέχρι σήμερα έχει χάσει περίπου το 60% των υγροτόπων της λόγω αποξηράνσεων.
της Μαρίας Χατζηπέτρου
diakopes.gr