Του Τατιανού Ιωαννίδη*

Η άλλοτε <<αρχόντισσα> της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση υπανάπτυξης, οικονομικού μαρασμού και  ολοένα αυξανόμενου ποσοστού ανεργίας , με αρνητικές συνέπειες κυρίως στη νέα γενιά ,που εγκαταλείπει πλέον τη γενέτειρα της , αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον είτε σε άλλες εγχώριες περιοχές είτε στο εξωτερικό.

Το ζητούμενο είναι, λοιπόν, η εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών κυρίως στην περιφερειακή ενότητα της Ξάνθης, όπου τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. καταδεικνύουν ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ξάνθης είναι κατά 50% χαμηλότερο σε σύγκριση με εκείνο της Αθήνας και το χαμηλότερο σε ολόκληρη τη περιφέρεια  ΑΜΘ και κατ’ επέκταση της χώρας .

Μία περιοχή, όπου έχει αφεθεί στη μοίρα της ,χωρίς σχέδιο, χωρίς αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Μία περιοχή , που όχι μόνον δεν  υλοποιούνται έργα υποδομής, αλλά υστερεί κιόλας σε έργα υποδομής. Σε μία περιοχή, όπου το νοσοκομείο υπολειτουργεί. Σε μία περιοχή, όπου το λιμάνι του Πόρτο Λάγους παραμένει αναξιοποίητο. Σε μία περιοχή, όπου ο αγροτικός πληθυσμός έχει μειωθεί, και ο εναπομείναν δυσκολεύεται να επιβιώσει. Σε μία περιοχή, όπου οι έμποροι στενάζουν και δυσκολεύεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Σε μία περιοχή, όπου τα πάλαι ποτέ συνεταιριστικά εργοστάσια , που έδιναν πνοή στην πόλη είναι..ετοιμόρροπα. Σε μία περιοχή , όπου στη βιομηχανική της ζώνη , υπάρχουν κάτι <<όμορφα>> κτήρια, χωρίς υπαλλήλους και παραγωγή. Πλήρης εγκατάλειψη! Υστέρηση σε όλους τους τομείς!

Ο πολίτης χόρτασε από υποσχέσεις, από φανφάρες, από γνώστες των προβλημάτων και απαιτεί λύσεις. Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για 360 έργα στην ΑΜΘ, ύψους 6,8 δις. σε βάθος επταετίας , προφανώς και δεν πείθουν τον <<ψιλιασμένο>> πλέον πολίτη. Και δεν πείθουν , διότι δεν υπάρχει ένα δείγμα γραφής, παρά αποτελούν προεκλογικές εξαγγελίες. Προεκλογικές εξαγγελίες που με την πάροδο του χρόνου θα ξεχαστούν και ο πολίτης απαιτεί λύσεις άμεσα.

*Αν. Συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης