Ήταν ξημερώματα της 27ης Δεκεμβρίου 2012 όταν σημειώθηκε ένα φρικτό έγκλημα, που στοιχειώνει ακόμη την πόλη της Ξάνθης .

Ο  βιασμός και η μαρτυρική δολοφονία της Ζωής Δαλακλίδου την οποία ο δράστης περιέλουσε με βενζίνη και την έκαψε στην πιλοτή της οικοδομής της στην οδό 40 Εκκλησιών,  συγκλόνισε όλη τη χώρα. Η γρήγορη εξιχνίαση και η τιμωρία του δράστη του ειδεχθούς εγκλήματος δεν ήταν αρκετά για να ανακουφίσουν από το σοκ που προκάλεσε.

Η πόλη της Ξάνθης δεν ξεπέρασε ποτέ το αποτρόπαιο έγκλημα,  καθώς οι άνθρωποί της συνεχίζουν να αναρωτιούνται πως επέτρεψαν να συμβεί, γιατί δεν αντιλήφθηκαν ποτέ το κτήνος που ζούσε αναμεσά τους. Και οι νύχτες, έχουν πάψει για πάντα να είναι ανέμελες για κάθε ξανθιώτικη οικογένεια που μεγαλώνει παιδιά.  Ίσως όχι μόνο στην Ξάνθη αλλά πανελλαδικά.

Η Ζωή Δαλακλίδου χάθηκε αποτρόπαια, μαρτυρικά και άδικα και η βάρβαρη γυναικτονία υπήρξε η απαρχή για να διακρίνεται η φύση των εγκλημάτων αυτών από το φύλο του θύματος.

10 χρόνια μετά, ο πόνος της οικογένειας παραμένει ο ίδιος . Η αδερφή της Ζωής Ελένη, έγραψε στην επέτειο της μοιραίας νύχτας, σε ανάρτησή της:

Ενώ ο αδερφός της Ηλίας, αναφέρει:

 

Το χρονικό της φρίκης 

Ήταν λίγο μετά τα Χριστούγεννα του 2012, όταν η Ελλάδα συγκλονίστηκε από ένα φρικιαστικό έγκλημα πρωτοφανούς αγριότητας. Το πτώμα της 34χρονης Ζωής Δαλακλίδου είχε βρεθεί κάτω από το μπαλκόνι του πατρικού της στην Ξάνθη, όπου είχε έρθει από τη Θεσσαλονίκη όπου ζούσε για να περάσει τις γιορτές με την οικογένειά της. Ο 27χρονος τότε Χρήστος Παπάζογλου βίασε, κακοποίησε βάναυσα, χτύπησε αλύπητα και στη συνέχεια έκαψε ζωντανή την κοπέλα. Η φωτιά που έβαλε στο κορμί της επεκτάθηκε σε δύο δίκυκλα και -κατά τραγική σύμπτωση- προσπάθησαν να τη σβήσουν ο πατέρας και ο αδελφός της, χωρίς να αντιληφθούν ότι καιγόταν και η 34χρονη.

Η άτυχη Ζωή Δαλακλίδου επέστρεφε από διασκέδαση στο σπίτι της όταν της επιτέθηκε στην εξώπορτα του σπιτιού της, ο δράστης. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, η 34χρονη βιάστηκε κατά φύση και παρά φύση και κακοποιήθηκε με αιχμηρό αντικείμενο.

Προηγουμένως, ο δράστης την ακινητοποίησε χτυπώντας το κεφάλι της στο δάπεδο. Στη συνέχεια, για να της κλείσει μια και καλή το στόμα, πήρε βενζίνη από τα μηχανάκια που ήταν σταθμευμένα στην πιλοτή, την περιέλουσε και της έβαλε φωτιά ενώ ακόμη είχε τις αισθήσεις της. Η άτυχη Ζωή άρχισε να ουρλιάζει από τους φρικτούς πόνους και λίγο μετά άφησε την τελευταία της πνοή.

Ύστερα από έρευνες οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τον 27χρονο που, αν και αρχικά αρνήθηκε την αποτρόπαιη πράξη του, στη συνέχεια αναγκάστηκε να ομολογήσει. Εξάλλου, τα στοιχεία σε βάρος του ήταν συντριπτικά. Το κινητό της 34χρονης βρέθηκε στο σπίτι του, ενώ αποτύπωμά του εντοπίστηκε σε ένα αυτοκίνητο στην πιλοτή όπου διέπραξε το στυγερό έγκλημα. Ακόμη μεγαλύτερο σοκ είχε προκαλέσει τότε η κυνική ομολογία του ότι έβαλε φωτιά στην 34χρονη γιατί φοβόταν ότι θα τον αναγνώριζε. «Έτσι μου ήρθε και το έκανα. Την ήξερα και μου άρεσε. Την είδα τυχαία μπροστά μου και την ακολούθησα. Της επιτέθηκα όταν έβαζε τα κλειδιά στην πόρτα. Θα με αναγνώριζε και για αυτό την έκαψα», είχε πει στην απολογία του.