Παλιά Ξάνθη : το μελλοντικό μεγάλο “Πάρκο των Χριστουγέννων”

Από τις Αλλιώτικες Προτάσεις

Εάν ποτέ η Ξάνθη ήθελε να φτιάξει ένα διάσημο Χριστουγεννιάτικο για θεματικό πάρκο, θα το έκανε στην παλιά πόλη. Κάτι που να απευθύνονταν σε πραγματικά πολύ κόσμο. Σ’ αυτή την πανέμορφη, παραδοσιακή και διατηρητέα πόλη απ’ το παρελθόν. Θα είχε αψιδωτές και φωτισμένες πύλες, εισόδου και εξόδου. Θα είχε κάθε σοκάκι στολισμένο ατμοσφαιρικά. Κάθε αρχοντικό θα συναγωνίζονταν με το άλλο σε στολισμό και πρωτοτυπία. Τα σπίτια θα μετατρέπονταν σε Χριστουγεννιάτικα στέκια και μαγαζιά, με πολύχρωμα εμπορεύματα, παιχνίδια, σουβενίρ. Τα cafe και bar θα είχαν την τιμητική τους, με περίτεχνες διακοσμήσεις, στο πνεύμα των Χριστουγέννων.

Κοντά σ’ αυτά τα στέκια – σταθμοί για την γαστρονομία, την τοπική κουζίνα και κάθε είδους σοκολατένια λιχουδιά. Η τέχνη κι ο πολιτισμός θα είχαν ξεχωριστή παρουσία με “θεματικές γειτονιές” αφιερωμένες σε Χριστουγεννιάτικα παραμύθια, υπαίθριες εκθέσεις, εικαστικές παρουσιάσεις και μουσικές σκηνές στα κεντρικά σημεία και τα πλακόστρωτα. “Καλλιτέχνες του δρόμου” θα υπήρχαν παντού, να κρατούν συντροφιά στα ρομαντικά ζευγάρια και τον κόσμο που θα χαίρετε το σκηνικό. Τέλος θα αναδεικνύονταν η τοπική κουλτούρα, ήθη και έθιμα, δρώμενα και μασάλια.

Κάποτε -στην εποχή του καπνού- εδώ υπήρξε μια μικρή Ευρώπη. Με αρχιτεκτονική και διακόσμηση που παρέπεμπε στην Βιέννη και το Παρίσι. Με πρεσβείες, με εντυπωσιακά μέγαρα, με βεγγέρες, με πολύ στυλ και ξεχωριστή άποψη. Υπάρχουν ακόμη εδώ οι εικόνες απ΄ το Ευρωπαϊκό παρελθόν. Η παλιά Ξάνθη είναι ένα διαμάντι που ταιριάζει ….σε κάθε “ντύσιμο”. Διαχρονικά και με μεγάλη επιτυχία. Το απέδειξε με τις “Γιορτές παλιάς Ξάνθης”, το “Φεστιβάλ Μ. Χατζιδάκη” κι ότι άλλο γίνεται εκεί. Είναι το καλύτερο μέρος για να στηθεί ένα….”ρομαντικό παραμύθι”. Ειδικά εάν είναι και Χριστουγεννιάτικο….