Του Δημήτρη Γκαγκαλίδη

Υπάρχουν και στην Ξάνθη. Και μάλιστα, εδώ και πολλά χρόνια. Η Καθολική Κοινότητα της Ξάνθης ανήκει “ιεραρχικά” στο Αποστολικό Βικαριάτο Θεσσαλονίκης.

Ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος έρχεται και λειτουργεί κατά περιόδους στην πόλη μας, δίνοντας την ευκαιρία σε Ξανθιώτες Καθολικούς (και όποιους φίλους εάν θέλουν) να εκκλησιαστούν. Το παρεκκλήσι των Καθολικών βρίσκεται στην παλιά Ξάνθη. Είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωσήφ. Η είσοδος γίνεται απ’ την οδό Πινδάρου (βλ. φωτο), ακριβώς πίσω απ’ το ξενοδοχείο Elisso (π. Ξενία).
Καθολικοί Χριστιανοί υπάρχουν σε πολλές πόλεις. Ιερείς Καθολικών πραγματοποιούν καθημερινά ταξίδια, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις πνευματικές ανάγκες κάθε ενορίας. Στην Ξάνθη η ύπαρξη των Καθολικών επιβεβαιώνει την θρησκευτική διαπολιτισμικότητα της περιοχής, η οποία ανάγεται από την εποχή του καπνού.

Αρκετά στελέχη εταιριών καπνού ήταν απ’ το εξωτερικό (Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, κτλ) κι ερχόταν να εργαστούν και να διαμείνουν στην Ξάνθη. Αυτοί λοιπόν έπρεπε να εκτελέσουν και τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, δικαιολογώντας έτσι την ύπαρξη της Καθολικής Κοινότητας…..