Εκδήλωση τιμής για τη συμπλήρωση 50 ετών του Θανάση Μουσόπουλου στα γράμματα της Ξάνθης , πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης το βράδυ της Τετάρτης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης.

Ο αγαπημένος φιλόλογος και συγγραφέας, σε δήλωσή του αναφέρει:

“Νιώθω βαθιά την ανάγκη να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όσους/όσες πήραν μέρος στην οργάνωση και παρουσίαση της εκδήλωσης στις 16 Νοεμβρίου 2022, για τα 50 χρόνια συμμετοχής μου στα Γράμματα και τον Πολιτισμό, με την ευκαιρία της παρουσίασης των δύο τελευταίων βιβλίων μου.

Την εκδήλωση με τίτλο «50 χρόνια Θανάσης Μουσόπουλος – Από τον Νίτσε και τον Καζαντζάκη στον Καραγκιόζη και τον Βιζυηνό» οργάνωσαν ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι Εκδόσεις Σπανίδη και επιμελήθηκαν οι Βασίλης Μακέδος, Νίκος Σεργκενλίδης και Μιχάλης Σπανίδης.

Ευχαριστώ – κατά τη σειρά χαιρετισμού τους στην εκδήλωση – τον πρόεδρο των Φίλων του Ιδρύματος Β. Μακέδο, τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Κουρτίδη, τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Αμβροσιάδη, τον Δήμαρχο Ξάνθης Μανόλη Τσέπελη, την εκπρόσωπο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης Μαρία Γκράτσιου, τον διευθυντή του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Ανδρέα Ματζάκο που διάβασε τον χαιρετισμό του υφυπουργού Άγγελου Συρίγου, την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης Πέπη Στάντσιου, τον εκδότη, τέλος, Μιχάλη Σπανίδη.

Ευχαριστώ τους εισηγητές που αναφέρθηκαν στα δύο παρουσιαζόμενα έργα, την Ελένη Δημητριάδου Εφραιμίδου που αναφέρθηκε στο βιβλίο για τον Βιζυηνό και τον Δημήτρη Αβούρη που είχε την καλοσύνη να διαβάσει την εισήγηση του Απόστολου Δομτζίδη για το βιβλίο μου που αναφέρεται στον Καραγκιόζη. Με έκπληξη παρακολουθήσαμε δύο συναρπαστικά βίντεο με παραστάσεις λαϊκού θεάτρου – στο πρώτο ο Καραγκιόζης μιλά με τον Χατζηαβάτη για το εν λόγω βιβλίο μου, ενώ στο δεύτερο οι ήρωες του Θεάτρου Σκιών παίζουν μια σκηνή από το έργο μου «Ο Καραγκιόζης και ο Καταραμένος Κορονοϊός» που περιέχεται στο βιβλίο μου.

Ευχαριστώ τους δύο εκλεκτούς φίλους Θωμά Βουγιουκλή και Νίκο Σεργκενλίδη, που προσέγγισαν την πενηντάχρονη παρουσία μου. Ο Θωμάς αναφέρθηκε συνολικά στην παρουσία μου, ενώ ο Νίκος μίλησε για την ποίησή μου.

Μετά τις εισηγήσεις των αγαπητών και εκλεκτών φίλων, από το κοινό μίλησαν οι αγαπητοί φίλοι Νίκος Κοσμίδης, Στέλιος Αρσενίου, Ελένη Ανδρέου, Πασχάλης Μαστράφης. Τελευταίες πήραν το λόγο η κόρη μου Μαρία Μουσοπούλου και η σύντροφός μου Δήμητρα Κατάκη που μίλησαν όπως πάντοτε με ευαισθησία και ειλικρίνεια.

Ανοίγοντας τη δική μου παρέμβαση στην κατακλείδα της εκδήλωσης διατύπωσα την εξής άποψη: «Η ευθύνη δεν έχει τέλος – Η εκδήλωση αυτό μού δήλωσε “Άκρη δεν έχει ο ουρανός”».

Ευχαρίστησα την οικογένειά μου, τους γονείς μου και τους γονείς της Δήμητρας. Ευχαρίστησα επίσης την Κατερίνα Σταυροπούλου Βλάχου που το έργο της με την προσωπογραφία μου κοσμούσε την αίθουσα της εκδήλωσης.

Κλείνοντας ευχαριστώ τους φίλους και τις φίλες που παρακολούθησαν την εκδήλωση και με τίμησαν ποικιλότροπα.

Πάντως, «Άκρη δεν έχει ο ουρανός»…”

Ο Δήμος Ξάνθης για το  Θ.Μουσόπουλο

Στη σχετική ανακοίνωση ο Δήμος Ξάνθης αναφέρει:

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης έγινε η συνάντηση του Δημάρχου Ξάνθης με τον Θανάση Μουσόπουλο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης-αφιερώματος προς τιμήν του εκπαιδευτικού και συγγραφέα, που διοργάνωσαν οι Φίλοι του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι Εκδόσεις Σπανίδη, χθες το απόγευμα στην Καπναποθήκη «Π», στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού».

Οι δύο άντρες αγκαλιάστηκαν με θέρμη, καθώς τους συνδέει μια προσωπική φιλία, αλλά και μια συνεργασία χρόνων, για τον Πολιτισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Δεν αρνήθηκε ποτέ να βοηθήσει και να στηρίξει ανθρώπους στο ξεκίνημα της ζωής τους -και όχι μόνο. Ρίχνει όλο του το ενδιαφέρον σε αυτή τη διαδικασία. Δίνει τη γνώση, την εμπειρία -τη φροντίδα του- σε όποιον του το ζητήσει. Και αυτό είναι το πιο “δυνατό” χαρακτηριστικό του Θανάση. Γιατί, η μεγάλη προσφορά του στην κοινωνία -το πνευματικό έργο που της κληροδοτεί- ξεκινά από το γνήσιο ενδιαφέρον, την πραγματική αγάπη του προς τον συνάνθρωπο», τόνισε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης.

Χαρακτήρισε «πολυσήμαντο» το έργο του Θανάση Μουσόπουλου -«ανάλογο της προσωπικότητάς του», κάνοντας λόγο για «έναν πνευματικό άνθρωπο που διαδραματίζει επάξια τον ρόλο του: διαβλέπει, προβληματίζει, αφυπνίζει, δείχνει τον δρόμο».

Επισήμανε ότι η προσφορά του ξεπερνά τα όρια της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής και αγγίζει όλους, γιατί το έργο του είναι ανθρωποκεντρικό, «στοχεύει στην ενεργοποίηση του ατόμου/πολίτη, μέσα από τη μνήμη, την παιδεία και τον πολιτισμό, για τα οποία εργάζεται ακούραστα».

Τέλος, συγχάρηκε τους διοργανωτές για την «ιδιαίτερη», όπως είπε, «πρωτοβουλία», υπογραμμίζοντας: Είναι πολύ σημαντικό τους ανθρώπους μας να τους τιμάμε! Να τους γιορτάζουμε! Να δείχνουμε την αγάπη, τον θαυμασμό και τον σεβασμό μας στο πρόσωπό τους».