Συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων ως Αναπληρωτή συντονιστής του τομέα Βιομηχανίας και Αναπτυξιακού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, τομεάρχης του οποίου είναι ο Αλέξης Χαρίτσης, παραχώρησε το μέλος της Κ.Ε του κόμματος, πρώην βουλευτής και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης.

΄Προσωπικό μου στοίχημα η αξιοποίηση του πορίσματος που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στη διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης’ επεσήμανε μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο κ. Γιαννακίδης, υπογραμμίζοντας ότι στις προτεραιότητες του έργου του τομέα είναι ο ρεαλιστικός σχεδιασμός ουσιαστικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων στο σύνολο της περιφέρειας όπως και η εξειδίκευση της πρότασης των έξι εθνικών προτεραιοτήτων που παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας από  τη φετινή ΔΕΘ.¨”

Όπως σημείωσε η στρατηγική και η πολιτική φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών οι οποίες καλούνται να γίνουν συμμέτοχοι και αποδέκτες των παραγόμενων οφελών,  σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που στηρίζει λίγους και αφήνει έρμαια στη νέα κρίση μικρομεσαίους και πρωτογενή τομέα.  Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε,  σχεδιάζει και θα υλοποιήσει ένα αναπτυξιακό μοντέλο δίκαιο ώστε η ανάπτυξη να είναι κοινωνικά χρήσιμη και οικονομικά παραγωγική και να διαχέεται σε όλους.

Αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως το καλάθι του νοικοκυριού, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ επιδοτεί την αισχροκέρδεια και πρόσθεσε ότι εάν δεν μειωθούν ΦΠΑ και έμμεσοι φόροι στα βασικά είδη τροφίμων και στα καύσιμα με παράλληλη εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δεν πρόκειται να υπάρξει λύση στο πρόβλημα, ενώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, σημείωσε, ότι απαιτείται η επιβολή πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, περιορισμό του περιθωρίου κέρδους, πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών και κρατικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων που ξεπούλησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη  μεσούσης της κρίσης. ‘Για να υπερβούμε την κρίση πρέπει να πάμε στο επόμενο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο, το μοντέλο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και αυτό θα γίνει με την ανάδειξη μιας αριστερής προοδευτικής κυβέρνησης’, είπε χαρακτηριστικά.

Ακούστε τον κ. Στάθη Γιαννακίδη.

Πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Ο Στάθης Γιαννακίδης απηύθυνε κάλεσμα συστράτευσης στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις με στόχο διεκδίκησης μίας εναλλακτικής πολιτικής τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό -περιφερειακό, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στις συνεργασίες με ζητούμενο την διεκδίκηση της κυβέρνησης, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί, γιατί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ίδια η κοινωνία πρέπει να γίνουν συμμέτοχοι.

Ο κύριος Γιαννακίδης αναφερόμενος στις εκλογές της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, οι οποίες θα διεξαχθούν σε ένα χρόνο περίπου, τόνισε ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει την προετοιμασία και το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου και ελήφθησαν σχετικές αποφάσεις, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφύγει τα λάθη που έγιναν το 2019 και η αναγκαιότητα που προκύπτει είναι  υπερκομματικά ψηφοδέλτια και ο σχηματισμός συμμαχιών πάνω σε προγραμματικό πλαίσιο.

Η εσωκομματική συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει ξεκινήσει, με αρμόδιο τον Χρήστο Σπίρτζη ο οποίος και θα επισκεφθεί την περιοχή μας στο πλαίσιο των συζητήσεων και των επαφών, ενώ στόχος είναι όπως είπε ο κύριος Γιαννακίδης το πάντρεμα των προτεραιοτήτων, κεντρικών και περιφερειακών, ώστε να παρουσιάσουν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα και ειδικά για την περιοχή της Θράκης θα περιλαμβάνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Θράκη.

Η ιδεολογική μας διαφορά από την ΝΔ είναι σαφής, δήλωσε ο Στάθης Γιαννακίδης, αναφερόμενος στα προβλήματα της περιοχής όπου πέρα των άλλων ζητημάτων που άπτονται της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, σχετίζονται με την απώλεια εργατικού δυναμικού, αφού πολλοί νέοι της περιοχής επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας και ιδιαίτερα από την μουσουλμανική μειονότητα, ενώ όλα, όπως ισχυρίστηκε, τα επενδυτικά πλάνα που είχαν σχεδιαστεί για την Ξάνθη, που κατατέθηκαν το 2020 και εγκρίθηκαν το 2021, το 2022 όλα είναι εκτός προϋπολογισμού, λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Σημαντικό ρόλο για τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη της περιοχής είναι το ΔΠΘ που διαθέτει τις δυνατότητες και θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι να παραμένουν απόφοιτοι του στην Ξάνθη, ενώ και το ίδιο το κόμμα έχει σταθερότητα θέσεων και συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο, που διαμορφώνονται οι συμμαχίες και αυτό είναι που έχει σημασία σύμφωνα με τον κύριο Γιαννακίδη, για την τοπική αυτοδιοίκηση, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει μία σειρά νομοθετημάτων στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

 Η υπόθεση των υποκλοπών

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών ό κ. Γιαννακίδης τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε τελικά να παραδεχθεί ότι υπάρχουν παράνομα συστήματα παρακολούθησης, ενώ αρχικά ήταν κατηγορηματικά αρνητικός,  μετά το πλήθος δημοσιευμάτων και αποκαλύψεων στον τύπο αλλά και τη διερεύνηση της υπόθεσης από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή , την PEGA. Για μια ακόμη φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση για το θέμα καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να προσέλθει επιτέλους και να τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής, είπε.

Η διακρατική αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία

Τέλος για το θέμα που ανέκυψε μετά τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αμυντική διακρατική συμφωνία με τη Γαλλία επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εντός της Βουλής απέδειξε ότι στηρίζει καταρχήν τη συμφωνία, διατύπωσε όμως ενστάσεις αναφορικά με σημεία της συμφωνίας. Το να ζητείται ελληνική προστιθέμενη αξία για την ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν μπορεί να είναι κατακριτέο σε μια διακρατική συμφωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ στηρίζει την κοινή εθνική γραμμή στο σύνολο των εθνικών θεμάτων και το έχει αποδείξει με τη στάση του . Όπως επίσης είναι αναφαίρετο δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκεί κριτική όπου εκτιμά ότι υπάρχει ζήτημα όπως και έπραξε με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία αλλά και όταν δεν λαμβάνονται υπόψη οι εισηγήσεις των αρμόδιων επιτροπών των Ε.Δ για τις ανάγκες σε εξοπλιστικά συστήματα που χρειάζεται η χώρα, υπογράμμισε.