Άρχισε σιγά σιγά να “μυρίζει” Χριστούγεννα και η πόλη της Ξάνθης ετοιμάζεται να ντυθεί με τα χριστουγεννιάτικά της  στολίδια για να υποδεχθεί τις ομορφότερες γιορτές του χρόνου, πλαισιωμένες από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Ηλίας  Ασκαρίδης, σε συνέντευξή του στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου, μίλησε αναλυτικά για το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων και δράσεων, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία και είναι σχεδόν ολοκληρωμένο με ημερομηνία έναρξης των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου με την φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικη παιδική παρέλαση, η οποία θα ξεκινήσει από την πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία με την συνοδεία του Αι- Βασίλη με το έλκηθρό του και του ταράνδους, που θα μοιράζει γλυκά και καραμέλες στα μικρά παιδιά, ενώ στην παρέλαση θα συμμετέχουν η Σχολή Χορού του Δήμου Ξάνθης με τα μικρά κορίτσια να είναι ντυμένα αγιο -βασίλισσες και τα μέλη του ποδηλατικού συλλόγου “Πήγασος”. Όπως είπε ο Ηλίας Ασκαριδης πρότασή του είναι η χριστουγεννιάτικη παρέλαση να γίνει θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη συμμετοχή όλων των σχολείων της πόλης.

Στην κεντρική πλατεία το χριστουγεννιάτικο εορταστικό σκηνικό θα συμπληρώνουν ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ και μάγοι, ενώ καλεσμένος θα είναι ένας καταξιωμένος καλλιτέχνης, με τον  Ηλία Ασκαρίδη να μην αποκαλύπτει το όνομά του, τονίζοντας ότι πρόκειται για έκπληξη και η βραδιά θα κλείσει με δύο συναυλίες από την Άσπα και τους Kings, αγαπημένοι καλλιτέχνες στο νεανικό κοινό, κάτι που οι νέοι είχαν ζητήσει από τον Δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη και τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών θα λειτουργεί καθημερινά η Ευχούπολη, η οποία φέτος θα είναι ανανεωμένη και ακριβώς απέναντι θα βρίσκεται το θεματικό πάρκο, έτοιμο να δεχθεί μικρούς και μεγάλους με ξωτικά, πιγκουίνους, ελαφάκια και ειδικά γλειφιτζούρια για φωτογραφίες, ενώ κάθε μέρα προγραμματίζονται δράσεις με χειροτεχνίες, κατασκευές, εργαστήρια, face painting, θεατρικές παραστάσεις και κουκλοθέατρο, ενώ όπως δήλωσε ο κύριος Ασκαρίδης έχει σταλεί σχετικό έγγραφο προς όλα τα Δημοτικά Σχολεία να επισκέπτονται ανά ημέρα την Ευχούπολη, όπου θα υπάρχουν τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια που θα στολιστούν από τους μαθητές των δημοτικών. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί φεστιβάλ παιδικών χορωδιών και ορχηστρών με τη συμμετοχή και του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης ,ενώ παράλληλα θα λειτουργεί μπαζάρ χριστουγεννιάτικων ειδών.

Ξεχωριστή θέση στην Ευχούπολη της κεντρικής πλατείας θα έχει το καρουζέλ, ενώ και η Φιλαρμονική του Δήμου Ξάνθης θα συμμετέχει στις εορταστικές εκδηλώσεις, η οποία τα απογεύματα Τρίτης, Πέμπτης και Παρασκευής, που τα εμπορικά καταστήματα της πόλης θα είναι ανοικτά, θα παίζει χριστουγεννιάτικη μουσική στους δρόμους της πόλης, προκειμένου να δημιουργείται μία όμορφη εορταστική ατμόσφαιρα. Η συμμετοχή συλλόγων της Ξάνθης θα εμπλουτίσει το πρόγραμμα.

Οι εκδηλώσεις όμως του Δήμου Ξάνθης δεν εστιάζουν μόνο στην πόλη, αφού όπως είπε ο Ηλίας Ασκαρίδης, στις 11 Δεκεμβρίου στην Σταυρούπολη θα γίνει η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου  δέντρου, ενώ το παρόν θα δώσει και η Φιλαρμονική του Δήμου.

Ο στολισμός της Ξάνθης έχει ξεκινήσει ήδη και σύντομα αναμένεται να τοποθετηθούν και παραδοσιακά καραβάκια σε κάποιες περιοχές της πόλης, με τον κύριο Ασκαρίδη να λέει χαρακτηριστικά ότι ο Δήμαρχος και εγώ ζητάμε συγνώμη από τους δημότες, επειδή ο χριστουγεννιάτικος στολισμός δεν μπορεί να γίνει παντού σε κάθε απομακρυσμένη γειτονιά και αυτό λόγω των μέτρων της εξοικονόμησης της ενέργειας. Μάλιστα, τα φώτα στην Ευχούπολη με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό θα ανοίγουν στις 5 το απόγευμα και θα κλείνουν τα μεσάνυχτα και όπως τόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, σύντομα ο Δήμαρχος Ξάνθης θα ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό εάν μπορεί να δοθεί εξαίρεση για την περίοδο των εορτών, κάτι άλλωστε που θα ζητήσουν και συλλογικά όλοι οι Δήμοι της χώρας.

Ο Δήμος Ξάνθης ετοιμάζει και μία ξεχωριστή γιορτή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 31 Δεκεμβρίου  στην κεντρική πλατεία που θα ξεκινήσει στις 11 το βράδυ  με καλεσμένο Ξανθιώτη καλλιτέχνη και δωρεάν ζεστό κρασί και ανοιχτή πρόσκληση προς όλες και όλους να υποδεχθούμε όλοι μαζί το νέο έτος.

Το σύνολο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων είναι δωρεάν και θα ολοκληρωθούν στις 7 Ιανουαρίου 2023.

Από το radio899.gr