Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022, στις 19:00, ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και οι εκδόσεις ΣΠΑΝΙΔΗ, με αφορμή της κυκλοφορίας των δύο τελευταίων βιβλίων του φιλόλογου/συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλου, σας προσκαλούν σε μια εκδήλωση αναφοράς στα 50 χρόνια παρουσίας του συγγραφέα στα γράμματα και τον πολιτισμό με τίτλο, «Από τον Νίτσε και τον Καζαντζάκη, στον Καραγκιόζη και τον Βιζυηνό».

Σύντομες περιγραφές των βιβλίων:

«Ο Καραγκιόζης και η ελληνική ψυχή»
(σημείωμα του συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλου)

Αφορμές συγγραφής αυτού του βιβλίου ήταν αφενός το γενικότερο ενδιαφέρον για το θέατρο σκιών όχι μόνο στην Ξάνθη, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Όταν άρχισα να γράφω και να δημοσιεύω κείμενα για τον Καραγκιόζη στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες της Ξάνθης και της υπόλοιπης Θράκης, ο φίλος Μιχάλης Σπανίδης με παρακίνησε να βγάλουμε ένα σχετικό βιβλίο.Έτσι μέσα στο 2020, στην Ξάνθη ή στην Αβραμυλιά όπου λόγω πανδημίας έμεινα για ένα διάστημα, έγραψα αυτά τα κείμενα που συγκροτούν αυτό το τομίδιο.
Ευχαριστώ τους εκδότες εφημερίδων Ξάνθης και Θράκης , την εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς», στο διαδίκτυο το Sparmatseto.gr, το εκδοτικό Τελεία + Παύλα με την Αθηνά και τον Μιχάλη Πασχίδη, και βέβαια τον Μιχάλη Σπανίδη.
Ευχαριστώ τον αρχαίο φίλο Γιάννη Αντωνιάδη για το σκίτσο μου (2014) που κοσμεί το εξώφυλλο.
«Ο Ανατολίτης που ήρθε από την δύση-Ο Γεώργιος Βιζυηνός και η αυθεντική ελληνική ενότητα»
(σημείωμα του εκδότη Μιχάλη Σπανίδη)

Ο Θανάσης Μουσόπουλος μέσα στον χρόνο και στον χώρο του δεν έμεινε ποτέ αδιάφορος.
Με την δυναμική λειτουργία της δημιουργίας που τον χαρακτηρίζει εδώ και πενήντα χρόνια, κατορθώνει με αυτό το συμβολικό πόνημα να ανατρέψει για ακόμη μία φορά όλες τις συμβάσεις, βασιζόμενος στην ανάδυση ενός μεγάλου εύρους γνώσεων και ευρημάτων από τα βαθιά μελετημένα πεδία του.
Γίνεται έτσι πια ο κλασικός στα σύγχρονα γράμματα της Θράκης, μακριά από μονοπάτια εφησυχασμού και άυλων σαγηνευτικών εικόνων……

Για το έργο του συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλου θα μιλήσουν οι,

• Θωμάς Βουγιουκλής (ομότιμος καθηγητής Δ.Π.Θ.-ποιητής-συγγραφέας)
• Απόστολος Δομτζίδης (καραγκιοζοπαίχτης-εκπαιδευτικός)
• Ελένη Εφραιμίδου (ποιήτρια-συγγραφέας)
• Νικόλαος Σεργκενλίδης (δικηγόρος)

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.