Ιστορική περιήγηση με θέμα την παρουσία των Εβραίων, των Αρμενίων και των Σλαβόφωνων στην Ξάνθη του Μεσοπολέμου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 11.30. Αναλυτικά:

Οι “άλλοι” Ξανθιώτες. Εβραίοι, Αρμένιοι και Σλαβόφωνοι στην Ξάνθη του Μεσοπολέμου

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ιστοριοτοπίες» θα πραγματοποιήσει την Κυριακή στις 13/11/2022 μια ιστορική περιήγηση με θέμα την παρουσία των Εβραίων, των Αρμενίων και των Σλαβόφωνων στην Ξάνθη του Μεσοπολέμου. Η οικονομική άνθηση που γνώρισε η περιοχή στα τέλη του 19ου αιώνα με την παραγωγή, την επεξεργασία και την εμπορία του καπνού είχε ιδιαίτερο αποτύπωμα και στην οικιστική ανάπτυξη της πόλης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου νέοι συνοικισμοί δημιουργήθηκαν τριγύρω από τα επιβλητικά συγκροτήματα των καπναποθηκών για να στεγάσουν τους ετερόκλητους πληθυσμούς που έρχονται στην πόλη για να εργαστούν. Μια τέτοια περιοχή με έντονα πολυεθνοτικό χαρακτήρα ήταν η συνοικία Χατζησταύρου, όπου Εβραίοι, Αρμένιοι και Σλαβόφωνοι χριστιανοί συνοικούσαν στο εσωτερικό της από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1940.

Στο πλαίσιο αυτής της περιήγησης θα περπατήσουμε σε διάφορα σημεία της πόλης που συνδέονται στενά με την παρουσία αυτών των εθνοθρησκευτικών ομάδων. Θα περιηγηθούμε στους δρόμους μιας πολυεθνοτικής συνοικίας του μεσοπολέμου και θα επισκεφτούμε τους χώρους, όπου βρίσκονταν τα θρησκευτικά κέντρα και τα κοινοτικά τους ιδρύματα. Θα συζητήσουμε για τους λόγους της εγκατάστασή τους στην περιοχή και θα παρακολουθήσουμε τη διαδρομή τους σε όλο το χρονικό διάστημα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του 1940. Με τον τρόπο αυτό θα μας δοθεί η δυνατότητα να κατανοήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε Κοινότητας και να γνωρίσουμε πτυχές από το ποικιλόμορφο πολιτισμικά παρελθόν της περιοχής. Η περιήγηση θα πλαισιωθεί με αποσπάσματα προφορικών μαρτυριών και λογοτεχνικών κειμένων, καθώς και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό εκείνης της εποχής. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα επισκεφτούμε τους χώρους της Αρμενικής Εκκλησίας και Λέσχης και θα γνωρίσουμε την ιστορία της Κοινότητας από τον ίδιο τον Πρόεδρό της.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, ώρα 11:30

Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ

Υπεύθυνος περιήγησης/δηλώσεις συμμετοχής: Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός – υποψήφιος διδάκτορας ΔΠΘ (6976266393)

Διοργάνωση: Ιστοριοτοπίες