Τη θέση του Αν. Συντονιστή Βιομηχανίας και Αναπτυξιακού σχεδιασμού της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναλάβει ο Στάθης Γιαννακίδης, όπως έγινε γνωστό από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Ξανθιώτης πρώην Υφυπουργός σε άρθρο του στο xanthi2.gr, επισημαίνει τους κύριους άξονες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των επόμενων εκλογών και με βάση την απόφαση της πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι βασικοί άξονες της Πολιτικής Απόφασης της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο δρόμο για την πολιτική αλλαγή  

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πολύπλευρη κρίση, στο πεδίο της ενέργειας και της ακρίβειας, με έναν πληθωρισμό, που καλπάζει και πλήττει βάναυσα την οικονομία, το εισόδημα των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων, καθώς και τις προοπτικές για ανάπτυξη, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την εν εξελίξει κοινωνική κρίση. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν λάβει μέτρα, όπως η μείωση φόρων, η ρύθμιση της χονδρικής και λιανικής τιμής του ηλεκτρικού και πολλές δημόσιες εταιρίες ενέργειας έχουν προχωρήσει σε κινήσεις για τη συγκράτηση των τιμολογίων.

Εντούτοις η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να υιοθετήσει ακόμη και μέτρα, που προτείνει η εργαλειοθήκη της Κομισιόν και συνεχίζει να επιδοτεί την αισχροκέρδεια, να μην κάνει ελέγχους στην αγορά, να μη μειώνει τον ΕΦΚ στα καύσιμα και τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, τη στιγμή που 7 στα 10 νοικοκυριά, αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα και να αγοράσουν βασικά προϊόντα. Η «ακρίβεια Μητσοτάκη» ενισχύει τα καρτέλ, τους λίγους, ενώ έχει δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνία, με ολοένα και περισσότερους πολίτες, μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταποκριθούν σε βασικές υποχρεώσεις τους.

Τα κόκκινα δάνεια, που έχουν αυξηθεί κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, αποτελούν θηλειά στο λαιμό των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ταυτόχρονα πιέζονται και από την αύξηση των χρεών στο Δημόσιο. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για ρύθμιση 120 δόσεων, με κούρεμα της βασικής οφειλής, που επανειλημμένως έχει κατατεθεί, αποτελεί ουσιαστική αναγκαιότητα, όπως επίσης και ο επανασχεδιασμός για την αξιοποίηση των πόρων του  Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς αυτή τη στιγμή δεν συμπεριλαμβάνει καθόλου τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και είναι ενδεικτικό ότι, τα πρώτα 500 εκατομμύρια από τα δάνεια του Ταμείου κατέληξαν σε μόλις 13 μεγάλες επιχειρήσεις.

Μπροστά σε αυτή τη δραματική κατάσταση για τη χώρα και την κοινωνία, με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, να υποφέρει από την ακρίβεια, την ανεργία, την καταπάτηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και τη στεγαστική κρίση μόνη λύση είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι για ψηφοθηρικούς λόγους είχαν γίνει «σημαία» της ΝΔ, για την κατάκτηση της εξουσίας, πλέον δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά μόνο αδιέξοδα και αβεβαιότητα.

Η χώρα χρειάζεται μια νέα προοδευτική κυβέρνηση, από την πρώτη κάλπη, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρώτο κόμμα, που θα μειώσει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, θα υλοποιήσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, θα έχει ως πυξίδα την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη, θα φέρει την ελπίδα στην ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες, που ζουν στην επισφάλεια και την έλλειψη προοπτικής. Με βάση το συνολικό και πλήρως κοστολογημένο κυβερνητικό πρόγραμμα, με ριζοσπαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις, που παρουσίασε ο Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ το δύσκολο για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν θα είναι η νίκη τις εκλογές, αλλά η διαχείριση του χάους που θ’ αφήσουν πίσω οι «άριστοι» που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Γιαννακίδης Στάθης
Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ- Αν. Συντονιστής τμήματος Βιομηχανίας και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού