Ομιλία για το προσφυγικό παρελθόν της Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 12 Νοεμβρίου 2022 στις 19:00 στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο & Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 11:00 στο 4ο Δημοτικό Σχολείο με τίτλο «Γνωριμία με το προσφυγικό παρελθόν της Ξάνθης: άφιξη & εγκατάσταση των προσφύγων, στεγαστική αποκατάσταση και χωρικοί μετασχηματισμοί».Αναλυτικά:

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “Η άφιξη κι η εγκατάσταση των προσφύγων στο Ν. Ξάνθης” το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης και ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη πτυχή της ιστορίας. Την ομιλία παρουσιάζει η κ. Ειρήνη Χαρά Τσετινέ, Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc, Υποψήφια Διδάκτορας Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΔΠΘ.

Η ομιλία αφορά την εγκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην περιοχή της Ξάνθης, το ιστορικό δημιουργίας των προσφυγικών συνοικισμών, την παρουσίαση των αρχιτεκτονικών τους χαρακτηριστικών και την καταγραφή – αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασής τους. Στόχος είναι η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού της πόλης, ιδιαίτερα της νεότερης γενιάς, γύρω από το τμήμα αυτό της τοπικής ιστορίας και η ευαισθητοποίησή του σχετικά με την πολιτισμική κληρονομιά που χάνεται με το πέρασμα των χρόνων.

Οργάνωση: Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης | Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης

Ο δάσκαλος που αλφάδιασε το μέλλον των προσφύγων. Περίπατος στο 4ο Δημοτικό Σχολείο και στον «προσφυγικό οικισμό»

Κυριακή 13 Νοεμβρίου στις 11:00 στο 4ο Δημοτικό Σχολείο.

Μια ξεχωριστή δράση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, όπου με αφορμή την περιοδική έκθεση “Η άφιξη και η εγκατάσταση των προσφύγων στο Ν. Ξάνθης ” επισκέπτεται το ιστορικό 4ο Δημοτικό Σχολείο.

Το συγκεκριμένο Δημοτικό κατασκευάστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

Εκεί θα μας ταξιδέψει στον χώρο και τον χρόνο η συγγραφέας Δήμητρα Πυργελή, θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στην μόνιμη έκθεση του σχολείου με τίτλο “¨Σχολική ζωή” και τέλος θα περπατήσουμε στην γύρω γειτονιά προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τα εναπομείναντα προσφυγικά σπίτια με την βοήθεια της υποψήφιας Διδάκτορας του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Ειρήνη Τσετινέ…

Διάρκεια δράσης περίπου μιάμιση ώρα.

Συμμετοχή Δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής στο 2541025421.

Οργάνωση: Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης | Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης