Για 13η μέρα καίει η φωτιά στο Παπίκιο Όρος της Ροδόπης έχοντας ήδη προκαλέσει τεράστια καταστροφή. Πλέον η φωτιά από την Τετάρτη επεκτείνεται σε δύο μέτωπα τόσο προς Βορρά, έχοντας περάσει στη Βουλγαρική Επικράτεια όσο και προς το Νότο και τις κατοικημένες περιοχές του Δήμου Ιάσμου, καταστρέφοντας δασικές εκτάσεις.

Παράλληλα όμως, καταγράφεται τεράστια αγανάκτηση για τις ευθύνες της πολιτείας και την αδράνεια όλων αυτών των ημερών, την έλλειψη ικανών εναέριων μέσων αλλά και για την πλήρη απουσία των τοπικών φορέων και, ειδικά της Περιφέρειας και των κυβερνητικών παραγόντων της περιοχής. Την ίδια στιγμή, απόλυτη “σιωπή” επικρατεί στα κεντρικά ΜΜΕ για την πρωτοφανή είδηση να καίγεται επί 13 μέρες μια τεράστια έκταση και ενώ είμαστε πλέον στο Νοέμβριο.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στις ιστοσελίδες και τους λογαριασμούς social της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας καθώς η τεράστια πυρκαγιά έχει “εξαφανιστεί” σαν να μην υπάρχει.

Η κατάσταση στα μέτωπα της πυρκαγιάς

To πρωί της Πέμπτης, μετά από 13 μέρες φωτιάς, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας  της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης ενώ ο οικείος Δήμος Ιάσμου έχει διαθέσει προσωπικό και μηχανήματα για την κατάσβεση. Πεζοπόρα τμήματα, δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο επιχειρούν τις τελευταίες μέρες ενώ έντονη κριτική υπήρξε και για το γεγονός ότι δεν διατέθηκαν περισσότερα εναέρια μέσα και , ειδικά, ελικόπτερα που θα ήταν πιο αποτελεσματική.

Στην Βουλγαρική πλευρά, όπου η φωτιά καίει αμιγώς δασικές εκτάσεις, επικρατεί μεγάλη κινητοποίηση με αρκετά πυροσβεστικά αεροσκάφη και, κυρίως, ελικόπτερα να επιχειρούν, παράλληλα με τα πεζοπόρα τμήματα.

(Εικόνες από Βουλγαρικά Μέσα Ενημέρωσης)