Ξάνθη – Αλεξανδρούπολη μετ’ επιστροφής με την Hellenic Train
(ή, αλλιώς, οι περιπέτειες ενός ταξιδιώτη)

Του Βασίλη Παπαδόπουλου

Είναι αλήθεια ότι με την πρώτη ματιά στους τίτλους των τοπικών ειδήσεων ξαφνιάστηκα ευχάριστα: «Σφυρίζει ξανά το τρένο στην Ξάνθη».
Και δεν ήταν Πρωταπριλιά!
Μας έκαναν λοιπόν τη χάρη;
Βεβαίως, όταν διάβασα προσεκτικά τα δρομολόγια – για την ακρίβεια το δρομολόγιο – τη χαρά μου διαδέχθηκε προβληματισμός.
Το ένα και μόνο δρομολόγιο ημερησίως λοιπόν, που αφορά το τμήμα Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη, ξεκινά λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι από την Αλεξανδρούπολη και επιστρέφει σε αυτήν με ώρα αναχώρησης από Ξάνθη 16:40 και φτάνει σε κάτι περισσότερο από μιάμιση ώρα (18:17).

Από το τίποτε κάτι είναι κι αυτό, σκέφτηκα.

Καλά όμως αν θέλει να πάει κανείς με τρένο από την Ξάνθη στην Αλεξανδρούπολη, ας πούμε να περιμένει το απόγευμα. Αν θέλει να γυρίσει κιόλας;
Θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να περιμένει την επόμενη μέρα – ευτυχώς όχι αναγκαστικά το μεσημέρι για να ξαναπάρει το τρένο στην αντίθετη κατεύθυνση, καθώς υπάρχει και η λύση του… λεωφορείου. Το επόμενο πρωί και στις 6 ακριβώς αναχωρεί το ένα και μοναδικό δρομολόγιο της ημέρας με λεωφορείο από Αλεξανδρούπολη προς Ξάνθη, το οποίο κάνει προγραμματισμένα τρεις ώρες και ένα τέταρτο για να φτάσει στον προορισμό του. Ούτε λεπτό παραπάνω – στις 9:15 (το πρωί) είναι στην Ξάνθη.
Αφού τελικά φαίνεται ότι δεν είναι εφικτό το ταξίδι αυθημερόν μεταξύ Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης ξεκινώντας με τρένο, ας εξετάσουμε αν η Hellenic Train προσφέρει και κάποια εναλλακτική λύση: Μήπως βολεύει τουλάχιστο να φύγει με λεωφορείο και να γυρίσει με τρένο;

Θα έλεγε κάποιος ότι εδώ προσφέρονται περισσότερες λύσεις, αφού υπάρχουν δρομολογημένα από τη Hellenic Train όχι ένα, αλλά δύο λεωφορεία σε καθημερινή βάση από Ξάνθη προς Αλεξανδρούπολη. Το (μόνο) βολικό για ένα αυθημερόν ταξίδι είναι το πρωινό, που φεύγει στις 7:50 το πρωί, αλλά κάνει και αυτό τρεις ώρες και 15 λεπτά μέχρι να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη (ώρα άφιξης 11:05). Το δεύτερο δρομολόγιο με λεωφορείο είναι κάτι σαν… υπερταχεία, αφού καλύπτει την ίδια διαδρομή σε μόλις 1 ώρα και 30 λεπτά (ώρα αναχώρησης 23:07 και ώρα άφιξης 00:37), αλλά πρέπει να έχεις προνοήσει για κατάλυμα.
Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για ταξίδι μεταξύ δύο μεγάλων πόλεων της Θράκης που απέχουν περίπου εκατό χιλιόμετρα – και για να μην αδικώ την Hellenic Train, αναφέρω ότι τα σιδηροδρομικά χιλιόμετρα μεταξύ Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης είναι πάνω από 110. Συμπερασματικά, αν θέλει κανείς να κάνει αυθημερόν το… εξωτικό αυτό ταξίδι, θα πρέπει να εξοπλιστεί με πολλή – μα πολλή – υπομονή. Ακόμη κι αν βρεθεί τέτοιος ταξιδιώτης, θα πρέπει να προσαρμόσει με εξαιρετικά ανελαστικό τρόπο το πρόγραμμά του. Φυσικά, επειδή δε θα βρεθούν πολλοί που να μπορούν να ταξιδέψουν με αυτούς τους όρους, η προσφορά υπηρεσιών της Hellenic Train ενδεχομένως θα μείνει στα αζήτητα – θα μας πουν στο τέλος και αχάριστους που δεν εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία. Και όντως πρόκειται περί ευκαιρίας, αν το δούμε γλαφυρά: Η όλη περιπέτεια κοστίζει 3,40 ευρώ σε μονή διαδρομή (και κάτι περισσότερο από πέντε μετ’ επιστροφής).

Τα στοιχεία δεν είναι φανταστικά. Μπορεί κανείς να τα βρει στην επίσημη ιστοσελίδα της Hellenic Train:

Ένας αθεράπευτος λάτρης των τρένων
(Και για την αντιγραφή: Βασίλης Παπαδόπουλος)