Ένα αίτημα της νεολαίας της Ξάνθης, το οποίο είχε καταθέσει υπόψη της προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), κ. Λυδίας Καρρά και των συνεργατών της πριν από περίπου τρία χρόνια -όταν η ΕΛΛΕΤ υλοποιούσε το πρόγραμμα ‘Μονοπάτια Πολιτισμού’- μπήκε σε τροχιά υλοποίησης. Το αίτημα δεν ήταν άλλο από την αποκατάσταση του Νερόμυλου στην οδό Πινδάρου.

‘Μια ομάδα νεών της πόλης, μας είχε προσεγγίσει και μας μιλούσε με ενθουσιασμό για το Νερόμυλο και την επιθυμία τους να αποκατασταθεί και να ξαναλειτουργήσει. Μάλιστα μας πήγαν στο σημείο για να τον δούμε. Έτσι και έγινε. Στη συνέχεια μας έκλεισαν ραντεβού με το Σεβασμιότατο Ξάνθης καθώς ανήκει την Ιερά Μητρόπολη. Έτσι ξεκινήσαμε και ομολογώ ότι εντυπωσιαστήκαμε από την ομορφιά του σημείου πλάι στο ποτάμι…’, υπενθυμίζει η πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ κ. Λυδία Καρρά, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου με αφορμή την παράδοση της μελέτης αποκατάστασης του νερόμυλου από την ΕΛΛΕΤ στην Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης την περασμένη Παρασκευή.

Όπως σημείωσε ο Σεβασμιότατος ήταν ένθερμος υποστηρικτής στο έργο που ανέλαβε η ΕΛΛΕΤ, όπως και ο πρωτοσύγκελος π. Σωφρόνιος :’ η παλιά πόλη της Ξάνθης είναι ένας θησαυρός της Βόρειας Ελλάδας. Το δε σημείο στο οποίο βρίσκεται ο Νερόμυλος είναι νευραλγικό για τον παραδοσιακό οικισμό. Ο Νερόμυλος θα ανακτήσει την παλιά ιστορική του χρήση. Δεν θα είναι ένα μουσείο . Θα λειτουργεί κανονικά’ επισήμανε.

Σύμφωνα με τη μελέτη παρεμβάσεις αποκατάστασης θα γίνουν και στα δυο βοηθητικά κτίρια που τον πλαισιώνουν, στο πάλαι ποτέ ιστορικό εστιατόριο ‘Νησάκι’ αλλά στο κτίριο δίπλα στον πλάτανο. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου.

Η κ. Καρρά δήλωσε αισιόδοξη ότι το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ώστε να βρεθεί πηγή χρηματοδότησης αφού πλέον διαθέτει μελέτη και χαρακτηρίζεται ώριμο:’ είναι από τα επιλέξιμα έργα ‘, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακούστε την κ. Λυδία Καρρά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛΛΕΤ έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία αφού ήδη ολοκλήρωσε την αποκατάσταση του Νερόμυλου στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών, που πραγματοποιήθηκε με χορηγίες του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Αγγελική Γεωργαντά –η οποία ανέλαβε και τη μελέτη για το νερόμυλο Ξάνθης σε συνεργασία με ντόπιους συναδέλφους της- και Αχιλλέα Στόιο. Το έργο αυτό μάλιστα τιμήθηκε με βραβείο Grand Prix της Europa Nostra το 2016 στην κατηγορία αποκατάστασης μνημείων, την πλέον εξέχουσα διάκριση διεθνώς σε αυτό τον τομέα. Ο Νερόμυλος αυτός ήδη αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην απόμερη περιοχή των Πρεσπών: ‘ και τα αποτελέσματα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Είναι μετρήσιμα όπως και στα Μονοπάτια Πολιτισμού. Γύρω από αυτά τα έργα ανοίγει ο οικονομικός κύκλος για τις τοπικές κοινωνίες… Μέσω της ενεργοποίησης του Νερόμυλου θα ενισχυθεί ο ποιοτικός τουρισμός, θα τονωθεί η τοπική οικονομία και θα δημιουργηθεί ένα εκπαιδευτικό κέντρο που θα φέρει σε επαφή κατοίκους και επισκέπτες με την ιστορία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης’ επεσήμανε.

Δημόσια πρόταση για να ζωντανέψει από άκρη σε άκρη η Παλιά Πόλη

‘Είναι σημαντικό να γίνει της …μόδας να κατοικούν νέες οικογένειες στην Παλιά Πόλη. Να κατοικηθούν όλα τα εγκαταλελειμμένα σήμερα κτίρια, όσα δύνανται να φιλοξενήσουν οικογένειες. Εμείς ως Εταιρεία με την ομάδα πολεοδόμων και αρχιτεκτόνων που διαθέτουμε μπορούμε να συμβουλέψουμε πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο…’ πρότεινε η κ. Καρρά.

Και δικτύωση της Ξάνθης στο Europa Nostra Athens Heritage Hub

Όπως γνωστοποίησε η κ. Καρρά η Ε.Ε και ο Europa Nostra ανέθεσαν στην  ΕΛΛΕΤ το Europa Nostra Athens Heritage Hub στόχος του οποίου είναι η συνδημιουργία μιας σειράς εκπαιδευτικών, ερευνητικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Βαλκανίων και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας των πολιτών. Ήδη πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση στο περιβαλλοντικό της κέντρο στις Πρέσπες :’ Είμαστε πρόθυμοι να εντάξουμε και την Ξάνθη’ κατέληξε η κ. Καρρά η οποία κάλεσε όσους/ες επιθυμούν να ενδυναμώσουν το έργο της ΕΛΛΕΤ να εγγραφούν φίλοι της εταιρείας.

radio899.gr