Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι η συνάντηση του Δημάρχου Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη με τον Αντιδήμαρχο Ιδαλίου της Κύπρου, Ανδρέα Αντωνίου.

Με τη συνάντηση των δύο αυτοδιοικητικών ενεργοποιήθηκε και επισήμως το Διεθνές Πολιτιστικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας που είχε υπογραφεί τον Σεπτέμβριο του 2018, αλλά δεν κατάφερε να αναπτυχθεί εξαιτίας της πανδημίας.

«Η διοίκηση έχει συνέχεια και είμαστε πολύ χαρούμενοι που είστε σήμερα μαζί μας», τόνισε ο Δήμαρχος, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον Αντιδήμαρχο Ιδαλίου υπογραμμίζοντας τους άρρηκτους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο πλευρών. «Θα πρέπει να υπάρχει η παρουσία του Δήμου μας στη μεγαλόνησο, ώστε με επίκεντρο την Ξάνθη να ενισχύσουμε την ουσιαστική σύνδεση -σε όλα τα επίπεδα- ανάμεσα στη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο», τόνισε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τέθηκαν προτάσεις για την ενεργή και ουσιαστική, πλέον, κοινή δράση και αφορά στην ενίσχυση και προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο Δήμων, με βάση τις αρχές της Ισότητας και της Αμοιβαίας Ωφέλειας.

Ειδικότερα, το Πολιτιστικό Πρωτόκολλο δίνει έμφαση στη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της νεολαίας και των ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και του εμπορίου καθώς και στην ανάπτυξη κοινών θεματικών προγραμμάτων.

Ο Αντιδήμαρχος επισήμανε ότι οι δύο δήμοι μπορούν να συνεργαστούν και να συν-δημιουργήσουν, μέσα από τον πολιτισμό, την ιστορία και τη λαογραφία και απηύθυνε πρόσκληση στον Δήμαρχο να επισκεφθεί την Κύπρο, την επόμενη χρονιά, ως ο επίσημος προσκεκλημένος στους εορτασμούς του Δήμου Ιδαλίου για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου -την οποία, ο κ. Τσέπελης αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, Γιάννης Μπούτος και η ΓΓ του Δήμου, Σοφία Ψωμά.