Τα εγκαίνια για την επαναλειτουργία του ανακαινισμένου Κολυμβητηρίου Ξάνθης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής. Σε σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Ξάνθης αναφέρει:

Παραμονές των «Ελευθερίων» και η τελετή των εγκαινίων του Δημοτικού Κολυμβητηρίου, σήμερα το απόγευμα μετατράπηκε σε μια μεγάλη γιορτή. Μικροί και μεγάλοι κατέφθασαν για μια άλλη μια φορά στις νέες εγκαταστάσεις, αυτή τη φορά όχι για το πρόγραμμά τους στην πισίνα, αλλά για να τιμήσουν την προσπάθεια, να γιορτάσουν επισήμως το αποτέλεσμα: την παράδοση ενός Πρότυπου Σύγχρονου Ασφαλούς και Νόμιμου Κολυμβητηρίου σε όλη την τοπική κοινωνία.
Οικοδεσπότης, ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Έλλη Παρασκευοπούλου υποδεχόταν τον κόσμο από νωρίς και δέχτηκε ευχές, αλλά και τα συγχαρητήρια για την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου για όλες τις Ξανθιώτισσες και όλους τους Ξανθιώτες.
Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, συνεπικουρούμενος από Ιερείς της Μητροπόλεως, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Κυριάκος Γιαννόπουλος, διεθνής πολίστας, μια πολύ σημαντική αθλητική μορφή, με ολυμπιακές συμμετοχές και κύρος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών, αυτοδιοικητικών και κοινωνικών αρχών, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, των παραγωγικών και οικονομικών φορέων, των εταιρειών που συνέδραμαν για την ολοκλήρωση του Κολυμβητηρίου, εκπρόσωποι των κολυμβητικών συλλόγων, των εθελοντών και φυσικά, πλήθους κόσμου.
«Ακόμα και το ανέφικτο μπορεί να γίνει εφικτό»
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ξάνθης ιδιαίτερα συγκινημένος αλλά και ικανοποιημένος για το άριστο αποτέλεσμα αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε μέχρι να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στους συνδημότες και σε όλη την Ξάνθη, το Δημοτικό Κολυμβητήριο. Μια πορεία δύσκολη, με πολλές καθυστερήσεις, ανατροπές, απογοητεύσεις. Επεσήμανε ωστόσο, ότι όταν υπάρχει όραμα, αγάπη για τον τόπο και στόχευση τότε… «τίποτα δεν είναι ανέφικτο»
Αναφέρθηκε σε μια προσπάθεια που, όπως είπε, χρειάστηκε να «κερδίσει» ό,τι δεινό προκάλεσε η πανδημία -καταρχήν στην ίδια τη ζωή, την καθημερινότητα, αλλά και στη δημόσια διοίκηση- και στη συνέχεια να συνεχίσει ώστε να πετυχαίνει σταδιακά τους στόχους που η δημοτική αρχή είχε θέσει από την αρχή: να παραδώσει στους πολίτες ένα πρότυπο, σύγχρονο, ασφαλές και νόμιμο Κολυμβητήριο, το οποίο δε θα κινδυνεύσει να κλείσει ποτέ ξανά. Μία δημοτική αθλητική δομή για τους νέους, τα άτομα με αναπηρίες, για όλους όσοι θέλουν να αθλούνται να γυμνάζονται ή να ψυχαγωγούνται.
Ιδιαίτερη στιγμή της ομιλίας του όταν αναφέρθηκε στη «δική του εικόνα», αυτήν που όπως είπε θα κρατήσει για πάντα στην καρδιά του, μετά και την ολοκλήρωση του έργου. «…Τα ζεστά μάτια και τα χαμογελαστά πρόσωπα των μικρών παιδιών. Θα με συντροφεύει πάντα… Θα μου υπενθυμίζει πως όσα προβλήματα, όσα εμπόδια κι αν κλήθηκα να αντιμετωπίσω, όση κούραση κι αν αισθάνθηκα… Άξιζε!», τόνισε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες: αντιδημάρχους, προέδρους δημοτικών επιχειρήσεων, όλους τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, τους διευθυντές, τα στελέχη και τους εργαζόμενους, τους εργολήπτες, τους χορηγούς, τους κολυμβητικούς συλλόγους, τους εθελοντές και όλους τους πολίτες.
Ο ίδιος υπογράμμισε: Πορεύομαι όλα αυτά τα χρόνια με την πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να ταυτίζεται με τη δημόσια, συνειδητή, υπεύθυνη και ελεύθερη κοινωνική δράση. Και να συνδυάζει το όραμα με τη ρεαλιστική αισιοδοξία. Προτεραιότητά μου είναι ο ΤΟΠΟΣ που με γέννησε, με μεγάλωσε, με έφτασε εδώ που είμαι σήμερα. Το μόνο που μπορώ -και οφείλω να κάνω- σαν ανταπόδοση της ευλογίας που δέχομαι, είναι να Συνεχίσω.

Και σας λέω απ’ αυτό εδώ το βήμα πως… Όταν Αγαπάς τον Τόπο σου…

Ακόμα και το ΑΝΕΦΙΚΤΟ μπορεί να γίνει ΕΦΙΚΤΟ».

Να σημειωθεί ότι 1200 μικροί και μεγάλοι συνδημότες μας χρησιμοποιούν σήμερα την ανακαινισμένη αθλητική δομή. Η Δημοτική αρχή γνώριζε από την αρχή ότι η προσέλευση θα ήταν πρωτόγνωρη γι’ αυτό και όπως τόνισε ο Δήμαρχος έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός ανοιχτού κολυμβητηρίου, μικρότερου αλλά με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, για όλους τους δημότες της Ξάνθης.

Συγκινητική η στιγμή όπου τα παιδιά των Κολυμβητικών Συλλόγων πήραν θέση δίπλα στον Δήμαρχο και έκοψαν όλοι μαζί την κορδέλα του Κολυμβητηρίου, μέσα σε μια όμορφη και γιορτινή ατμόσφαιρα.

Τιμητικές βραβεύσεις

Σε αυτήν τη γιορτή όμως δε θα μπορούσαν να λείπουν σημαντικοί άνθρωποι της Ξάνθης που με το έργο και την προσήλωσή τους σε αυτό, έχουν σφραγίσει, έχουν επηρεάσει τον ίδιο τον τόπο τους.

Βραβείο έλαβε ο γνωστός συμπολίτης μας Μάριος Κουτσουρίδης για τη μεγάλη προσφορά του στην κολυμβητική παράδοση του τόπου, αλλά και γενικότερα στα αθλητικά δρώμενα, όπως και στην κοινωνική, πολιτιστική και παραγωγική ζωή της περιοχής.

Επίσης, βραβείο δέχτηκε η Σεμιχά Ριζάογλου Παραολυμπιονίκης της Κολύμβησης, από την Ξάνθη, η οποία έχει κατακτήσει χάλκινα μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και μετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ενώ το 2009 τιμήθηκε με το Βραβείο ΠΣΑΤ καλύτερης Ελληνίδας αθλήτριας με αναπηρία.

Ο Δήμος Ξάνθης τίμησε, τέλος και τους εκπροσώπους των εταιρειών -των χορηγών- του Κολυμβητηρίου, η συμβολή των οποίων, όπως τόνισε ο Δήμαρχος ήταν καταλυτική τόσο για την ολοκλήρωση, όσο και για την ποιότητα των χαρακτηριστικών που συγκεντρώνει η κολυμβητική δημοτική δομή.

Συγκεκριμένα τιμήθηκαν για την προσφορά τους οι εταιρείες:

Νικ. Δαστερίδης ΑΒΕΕ DASTERY SYSTEMS AE, ΔΕΛΤΑ ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ, JTI-JAPAN TABACCO INTERNATIONAL, Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής», ALFACOOL ELLAS, GIOUROUK, POULIOS SA MARBLE-GRANITE, SMIRTEX.