Με Δελτίο Τύπου ανακοινώνονται τα σεμιναριακά μαθήματα Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Ξάνθης στο Ίδρυμα θρακικής Τέχνης και Παράδοσης:

Πως διαμορφώθηκε η πόλη της Ξάνθης και πως εξελίχθηκε η τοπική κοινωνία στο πέρασμα του χρόνου;

Με ποιο τρόπο και σε τι βαθμό οι ποικίλες πληθυσμιακές μετακινήσεις που έλαβαν χώρα στο χρονικό διάστημα του 19ου και του 20ου αιώνα συνέβαλαν στη διαμόρφωση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής;

Πως επέδρασαν τα μεγάλα γεγονότα και οι εξελίξεις της νεότερης και σύγχρονης ιστορικής περιόδου στο τοπικό επίπεδο;

Τα παραπάνω ερωτήματα αποτελούν τους βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους θα αναπτυχθεί η εκπαιδευτική δραστηριότητα αυτού του εργαστηρίου, το οποίο θα ασχοληθεί με τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Ξάνθης (19ος – 20ος αι). Εκκινώντας από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, την περίοδο κατά την οποία η Ξάνθη αναδείχθηκε σε διοικητικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής, θα προσεγγίσουμε την εξέλιξη της πόλης και της τοπικής κοινωνίας στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ύστερη οθωμανική περίοδο μέχρι και το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου (1949).

Τα μαθήματα του εργαστηρίου διαρθρώνονται σε δύο επίπεδα: το πρώτο ακολουθεί την ιστορική εξέλιξη της περιοχής χρονολογικά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση των μεγάλων γεγονότων της νεότερης και σύγχρονης ιστορικής περιόδου στο τοπικό πεδίο, ενώ το δεύτερο εστιάζει σε διάφορες ειδικές θεματικές της τοπικής ιστορίας: οικονομία, εργασία, κοινωνικές σχέσεις, διαμόρφωση και διαντίδραση των διαφόρων εθνοθρησκευτικών κοινοτήτων, καθημερινή ζωή.

Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων θα χρησιμοποιηθούν διάφορες ιστορικές πηγές (αρχειακό υλικό, βιβλιογραφία, μαρτυρίες τόσο προφορικές όσο και γραπτές, φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ, λογοτεχνικά κείμενα), έτσι ώστε αφενός να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η διαδικασία των μαθημάτων και αφετέρου να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με το υλικό και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί ο ιστορικός για την προσέγγιση του παρελθόντος. Στο πλαίσιο των μαθημάτων θα πραγματοποιηθούν και ορισμένες θεματικές περιηγήσεις στην πόλη, ένα πρωτότυπο εγχείρημα με το οποίο θα μεταφέρουμε τη διαδικασία του μαθήματος στους χώρους όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα, καθώς και σε σημεία ιδιαίτερου ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Με τον τρόπο αυτό θα προσπαθήσουμε να ανασυστήσουμε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όψεις ενός κόσμου ο οποίος έχει πια χαθεί, θα γνωρίσουμε τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της πόλης και θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δημιουργική διαδικασία που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα και πιο σφαιρικά το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε.

Χρονική διάρκεια εργαστηρίου: Οκτώβριος 2022 – Μάρτιος 2023

Στο εργαστήριο θα διδάξει ο Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός με ειδίκευση στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (Μ.Α. Παντείου Πανεπιστημίου), ο οποίος αυτή την περίοδο ολοκληρώνει τη διδακτορική του διατριβή την οποία εκπονεί στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ με θέμα την εμπειρία του πολέμου και της κατοχής στην πόλη της Ξάνθης (1940 – 1944).

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή, στα τηλέφωνα 25410 29282 (πρωινές ώρες 09.00-14.00) και 25410 26635 (απογευματινές ώρες 17.00-21.00).