«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, αναφορικά με ζητήματα που αφορούν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία».

«Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες», καταλήγει.

Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του βουλευτή  Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο οποίος μιλώντας, σε τουρκικό κανάλι είχε υποστηρίξει «θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας»  ενώ έκανε λόγο για απειλές εναντίον του.

«Φυσικά, οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αντανακλώνται πάντα στους πολιτικούς που εκπροσωπούν τον λαό της ‘Δυτικής Θράκης’ σε υψηλό επίπεδο. Υπάρχει μεγάλη ένταση. Ξέρετε ότι είχαμε εκλογές Μουφτή. Έφυγε από τη ζωή ο Μουφτής μας Ξάνθης κ. Αχμέτ Μετέ. Με αυτή τη διαδικασία έγιναν ξανά εκλογές. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ τεταμένη»,σημείωσε.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την καταγγελία, ζητώντας από τις ελληνικές Αρχές την τιμωρία των δραστών, ενώ μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

Κατρούγκαλος: Έγινρ σοβαρή παρατήρηση σε Ζεϊμπεκ

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής ότι υπάρχει μια, μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα. Προφανώς σε αυτήν ανήκουν άνθρωποι τουρκικής, Πομακικής και Ρομά καταγωγής και έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο», αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος σε δήλωσή του.

Σημειώνει ότι «παράλληλα, είναι απαράδεκτο να ακούγονται απειλές για τη ζωή ενός βουλευτή και ο δημοσιογράφος να μη σχολιάζει όπως έγινε πρόσφατα σε εκπομπή τοπικού καναλιού». «Καταλαβαίνω πάντως ότι ο δημοσιογράφος ανασκεύασε», προσθέτει.

Ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι «έχει πραγματοποιηθεί πολύ ξεκάθαρη σοβαρή παρατήρηση για το θέμα της μειονότητας στον κ. Ζεϊμπέκ, αλλά και για το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε τουρκικό κανάλι για αυτό το θέμα», για να τονίσει ότι «η θέση μας απέναντι στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Ελλάδας είναι σαφής».