Ραγδαίες εκτιμά ότι θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ , πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ κ. Στάθης Γιαννακίδης, αποτιμώντας τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: ’ήταν η τελευταία παρουσία του ως πρωθυπουργού. Μια καθαρά προεκλογικού χαρακτήρα τοποθέτηση, με στόχο να συσπειρώσει τις δυνάμεις της ΝΔ αφού ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος του, πληθαίνουν οι φωνές αμφισβήτησης. Όπως προεκλογικού χαρακτήρα ήταν και η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό από την επόμενη χρονιά .
Τα μέτρα που εξήγγειλε ήταν κατώτερα των προσδοκιών που η ίδια η κυβέρνηση καλλιέργησε.
Ο δύσκολος χειμώνας και το σκάνδαλο των υποκλοπών συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να χειριστεί’, υποστήριξε και πρόσθεσε:’ αυτό που τώρα χρειάζεται η χώρα είναι να φύγει ο νούμερο ένα παράγοντας αστάθειας , ο κ. Μητσοτάκης, και να αναλάβει μια προοδευτική κυβέρνηση που να δίνει διεξόδους στα αδιέξοδα που δημιούργησε η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και να στηρίζει την πλειοψηφία των παραγωγικών δυνάμεων και όχι τους λίγους και ισχυρούς.
Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διαφάνεια και το έλεγχο της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση της Ν.Δ αρνήθηκε. Μέσω τραπεζών όμως έδωσε με χαμηλότοκα δάνεια 500εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης σε 13 επιχειρήσεις… ’
Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια
Ο κ. Γιαννακίδης υποστήριξε ότι με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τα οποία-είπε- είναι συνέχεια όσων ήδη παρέχει από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια για την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας: ’ο μήνας δεν βγαίνει και δε θα βγαίνει ούτε το χειμώνα.
Όμως το πάρτι των καρτέλ στην ενέργεια εις βάρος νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων συνεχίζεται…Και ενώ ήδη οικονομίες όπως η Γαλλία και η Γερμανία μιλούν ανοιχτά για κρατικοποίηση ενεργειακών παρόχων, η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ υποδομών. Και πλέον το επιχείρημα των μνημονικών δεσμεύσεων δεν αποτελεί άλλοθι.
Η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και την ενισχυμένη εποπτεία και έχει την ευελιξία να ακολουθήσει δικές της πολιτικές. Δεν μπορούμε να έχουμε σταθερότητα στην κοινωνία όταν οι κυβερνητικές πολιτικές δημιουργούν αστάθεια…’
Ο Α. Τσίπρας το Σάββατο στη ΔΕΘ αναμένεται να εξειδικεύσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, να παρουσιάσει τις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και του πληθωρισμού, αλλά και να ανοίξει τη συζήτηση για το πώς θα μπορέσει επιτέλους η οικονομία να περάσει στο στάδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της πραγματικής ανάπτυξης, τόνισε.
Επικοινωνιακή η πολιτική Μητσοτάκη
Ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, σημείωσε ότι μέχρι και σήμερα, σχεδόν στο τέλος της θητείας της, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει να παρουσιάσει σημαντικά, αναπτυξιακού χαρακτήρα, για τη χώρα έργα :’ακολουθεί μια επικοινωνιακή πολιτική εγκαινιάζοντας έργα που σχεδίασε και δρομολόγησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και θα φέρω σαν παράδειγμα αυτό που έγινε στη Θράκη με το LNG, την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη. Αλλά και τη σύσταση της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης. Λέγαμε εξ’ αρχής ότι όφειλε η κυβέρνηση εάν πραγματικά ήθελε να αξιοποιήσει το αναπτυξιακό πόρισμα της επιτροπής, ότι έπρεπε να ορίσει έναν προϋπολογισμό με πηγή χρηματοδότησης, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό δεν έγινε. Προτάσεις έχουμε αλλά όχι χρηματοδότηση. Ήταν το βασικότερο σημείο της διαφωνίας μας με τη Ν.Δ.’
Οι υποκλοπές
Σκάνδαλο που προκάλεσε αναβρασμό όχι μόνο στο πολιτικό προσωπικό του τόπου αλλάζοντας τα δεδομένα, αλλά και στο εσωτερικό της ίδιας της κυβέρνησης, χαρακτήρισε το σκάνδαλο των υποκλοπών ο κ. Γιαννακίδης :’ αποκλειστικός υπεύθυνος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος από το « όλα στο φως», έφτασε να επικαλείται το απόρρητο. Ούτε οι βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή της Βουλής δεν έχουν πρόσβαση στα πρακτικά. Αν ισχύουν και οι φήμες για καταστροφή του επίμαχου υλικού των παρακολουθήσεων, τότε όντως θα μιλάμε για επιχείρηση συγκάλυψης και όχι αποκάλυψης του σκανδάλου… Φτάσαμε στο σημείο να διασύρεται η χώρα στο εξωτερικό.’
Οι Μουφτήδες και οι Ψευτομουφτήδες…
Με αφορμή την πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε πρόσφατα με αφορμή την ‘εκλογή’ ψευδομουφτή στην Ξάνθη και την ανταλλαγή κομματικών ανακοινώσεων για τις ξεκάθαρες θέσεις των κομμάτων επ’ αυτού, ζητήθηκε από τον κ. Γιαννακίδη την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ: ‘ Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και σαφέστατη. Τη διατυπώσαμε άλλωστε από το 2021 και στη διακομματική επιτροπή για τη Θράκη στο θεσμικό κομμάτι. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της Θράκης και οποιαδήποτε προσπάθεια να οργανώσει μια παράλληλη διαδικασία εκλογής μουφτή. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες είναι ευθύνη της ελληνικής πολιτείας να τα αντιμετωπίσει. Τέτοιες παρεμβάσεις όμως δεν τις σταματάς ούτε τις απονομιμοποιείς με έναν ανεπαρκή νόμο χωρίς διαβούλευση. Πρέπει να κάνουμε από μεριάς μας ότι μπορούμε για να κερδίσουμε τις καρδιές και τα μυαλά της μειονότητας, όσων τουλάχιστον δεν έχουν εργαλειοποιηθεί από το Προξενείο”.
Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επί των οποίων υπήρξε σημαντική σύγκλιση στην Επιτροπή είναι ξεκάθαρες: όχι άμεση εκλογή του Μουφτή, καθώς αυτός δεν είναι μόνον θρησκευτικός ηγέτης, αλλά και δημόσιος λειτουργός που ασκεί δικαιοδοτικά καθήκοντα. Στην διακομματική Επιτροπή είχαμε προτείνει τη σύσταση ενός ευρύτερου Συμβουλίου, του οποίου η σύνθεση πρέπει να ανταποκρίνεται στα δεδομένα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, και να εξασφαλίζει την ευρύτατη αποδοχή της μειονότητας. Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις, ως προς τη Συμβουλευτική Επιτροπή, εν πολλοίς αναπαράγουν τις υφιστάμενες διατάξεις, που είχαν κριθεί στην Διακομματική ανεπαρκείς και από τη Ν.Δ.
Η Ν.Δ υπαναχώρησε από τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί στην διακομματική επιτροπή για τη Θράκη το 2021, όπου υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη οποιαδήποτε σχετική ρύθμιση να επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή της μειονότητας. Αντίθετα, η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει τις διατάξεις αυτές αιφνιδιαστικά και χωρίς κανένα απολύτως στάδιο διαβούλευσης κατά τους μήνες που ακολούθησαν την κατάθεση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής. Ο κοινός στόχος έπρεπε να είναι διατάξεις που να εξασφαλίζουν την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας με τον καλύτερο τρόπο και ταυτόχρονα να εμποδίζουν την εργαλειοποίηση του θέματος από το τουρκικό προξενείο.”