Την ημέρα της “εκλογικής” διαδικασίας στα τεμένη της Ξάνθης επέλεξε ο πρώην Υφυπουργός και μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης για να υπενθυμίσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μείζον ζήτημα.

Μετά από μια εβδομάδα που προηγήθηκε και χαρακτηρίστηκε από έντονη πολιτική αντιπαράθεση, πανελλαδικά και τοπικά, ο πρώην Βουλευτής επισημαίνει την κάθετη διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε οποιαδήποτε παράλληλα διαδικασία ενώ δεν παραλείπει να ασκήσει κριτική στη ΝΔ για τους χειρισμούς τους στο ζήτημα που, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, έδωσαν επιχειρήματα στην πλευρά των ακραίων του Προξενείου

Την ίδια στιγμή οι διαρροές που έγιναν την Τετάρτη από τα κεντρικά του κόμματος αναφέρουν: “Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι σε παρεμβάσεις της Τουρκίας στη Θράκη είναι σαφείς. Κανένας βουλευτής ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει στις διαδικασίες “εκλογής μουφτή” που οργανώνει.”

Η δήλωση Γιαννακίδη:

“Είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της Θράκης και οποιαδήποτε προσπάθεια να οργανώσει μια παράλληλη διαδικασία εκλογής μουφτή.Τέτοιες παρεμβάσεις όμως δεν τις σταματάς ούτε τις απονομιμοποιείς με έναν ανεπαρκή νόμο χωρίς διαβούλευση. Πρέπει να κάνουμε από μεριάς μας ότι μπορούμε για να κερδίσουμε τις καρδιές και τα μυαλά της μειονότητας, όσων τουλάχιστον δεν έχουν εργαλειοποιηθεί από το Προξενείο.

Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επί των οποίων υπήρξε σημαντική σύγκλιση στην Επιτροπή είναι ξεκάθαρες: όχι άμεση εκλογή του Μουφτή, καθώς αυτός δεν είναι μόνον θρησκευτικός ηγέτης, αλλά και δημόσιος λειτουργός που ασκεί δικαιοδοτικά καθήκοντα. Στην διακομματική Επιτροπή είχαμε προτείνει τη σύσταση ενός ευρύτερου Συμβουλίου, του οποίου η σύνθεση πρέπει να ανταποκρίνεται στα δεδομένα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, και να εξασφαλίζει την ευρύτατη αποδοχή της μειονότητας. Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις, ως προς τη Συμβουλευτική Επιτροπή, εν πολλοίς αναπαράγουν τις υφιστάμενες διατάξεις, που είχαν κριθεί στην Διακομματική ανεπαρκείς και από τη Ν.Δ.

Η Ν.Δ υπαναχώρησε από τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί στην διακομματική επιτροπή για τη Θράκη το 2021, όπου υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη οποιαδήποτε σχετική ρύθμιση να επιδιωχθεί να έχει την ευρύτερη δυνατή αποδοχή της μειονότητας. Αντίθετα, η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει τις διατάξεις αυτές αιφνιδιαστικά και χωρίς κανένα απολύτως στάδιο διαβούλευσης κατά τους μήνες που ακολούθησαν την κατάθεση του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής.Ο κοινός στόχος έπρεπε να είναι διατάξεις που να εξασφαλίζουν την άσκηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας με τον καλύτερο τρόπο και ταυτόχρονα να εμποδίζουν την εργαλειοποίηση του θέματος από το τουρκικό προξενείο.”

Όπως διευκρινίζει, πρόκειται για τις θέσεις που έχει εκφράσει με σαφήνεια και στον πιο επίσημο τόνο ο αρμόδιος Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.