Συνέντευξη στην εφημερίδα tomanifesto.gr και τη δημοσιογράφο Βασιλική Πολύζου παραχώρησε ο πρώην Υφυπουργός, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Γιαννακίδης.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να απαλλαγεί η κοινωνία και η χώρα από την χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων. Στόχος είναι η εμφατική εκλογική νίκη και η οικοδόμηση μιας αναγκαίας προοδευτικής κυβέρνησης με σαφές πρόγραμμα, που θα δίνει διέξοδο και όραμα στην πλειοψηφία της κοινωνίας.

Όπως σημείωσε ” Η Ν.Δ αδυνατεί να σχεδιάσει και να αναδείξει κρίσιμα για τη χώρα έργα και απλά περιορίζεται σε μια επικοινωνιακή πολιτική και φιέστες, όπως ακριβώς συνέβη και στη Θράκη με έργα σταθμούς (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, LNG, επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου)”

Σε ό,τι αφορά στις υποκλοπές σημείωσε ότι “το ελληνικό Watergate, μια πρωτοφανή απόπειρα αντιδημοκρατικής εκτροπής, έχει ως αποκλειστικό υπεύθυνο τον κ. Μητσοτάκη και αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι και όλες. Ακόμη και στο εσωτερικό της Ν.Δ επικρατεί αναβρασμός και η αμφισβήτηση του πρωθυπουργού μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.” ενώ σχετικά με την ακρίβει ανέφερε ότι “η κρίση της ακρίβειας είναι το μείζον ζήτημα για την ελληνική κοινωνία και δυστυχώς οι πολίτες πληρώνουν διπλά την ακρίβεια Μητσοτάκη. Πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, σπίτι με δύο εργαζόμενους δεν μπορεί να βγάλει το μήνα”, συμπληρώνοντας: “Η Ν.Δ οδηγεί την οικονομία σε εκρηκτικό πληθωρισμό με ρεκόρ δεκαετιών και ανεξέλεγκτη ακρίβεια, που σαρώνει το εισόδημα των πολιτών, ενισχύει το πάρτι των καρτέλ στην ενέργεια εις βάρος νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν μειώνει βασικούς φόρους στα καύσιμα και τα τρόφιμα, στραγγίζει το εισόδημα των πολιτών, αυξάνει τη φτώχεια.” κατέληξε, μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

–      Γιατί χαρακτηρίζετε, γενικά στον ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο εμπαιγμού τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα έργα στη Θεσσαλονίκη;

Η Ν.Δ συνολικότερα αδυνατεί να σχεδιάσει και να αναδείξει κρίσιμα για τη χώρα έργα και απλά περιορίζεται σε μια επικοινωνιακή πολιτική και φιέστες, όπως ακριβώς συνέβη και στη Θράκη με έργα σταθμούς( Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, LNG, επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου), που σχεδιάστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη και συνολικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα πρέπει να είναι διαρκές, να εκφράζεται με πράξεις και να μην υποκινείται από πολιτικές σκοπιμότητες λίγο πριν τη ΔΕΘ ή όταν πλησιάζουν οι εκλογές. Οι  -όχι νέες, αλλά σε επανάληψη- ανέξοδες υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη, αποτελούν όντως μνημείο εμπαιγμού, καθώς η Θεσσαλονίκη, επί τρία χρόνια, πληρώνει το πάγωμα και τις καθυστερήσεις του πλέγματος των ώριμων, κοστολογημένων, απαραίτητων έργων, που είχε σχεδιάσει και εκκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συμφωνία με τους τοπικούς φορείς.

–      Συμφωνείτε ότι θα πέσει η κυβέρνηση εξ αιτίας των παρακολουθήσεων και της ακρίβειας, όπως υποστηρίζουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Το ελληνικό Watergate, μια πρωτοφανή απόπειρα αντιδημοκρατικής εκτροπής, έχει ως αποκλειστικό υπεύθυνο τον κ. Μητσοτάκη και αυτό το έχουν αντιληφθεί όλοι και όλες. Ακόμη και στο εσωτερικό της  Ν.Δ επικρατεί αναβρασμός και η αμφισβήτηση του πρωθυπουργού μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, καθώς σε οποιαδήποτε δημοκρατική ευρωπαϊκή χώρα, μια τόσο σκοτεινή υπόθεση, που αφορά τουλάχιστον έναν αρχηγό πολιτικού κόμματος κι έναν δημοσιογράφο, θα ήταν αδιανόητη και θα είχε ήδη οδηγήσει σε παραίτηση της κυβέρνησης.

Παράλληλα η κρίση της ακρίβειας είναι το μείζον ζήτημα για την ελληνική κοινωνία και δυστυχώς οι πολίτες πληρώνουν διπλά την ακρίβεια Μητσοτάκη, από τη μία με τα υπέρογκα τιμολόγια ρεύματος, τις αυξήσεις σε καύσιμα, τρόφιμα και άλλα αγαθά, και από την άλλη μέσω των φορολογικών υπερεσόδων εξαιτίας των ακραίων ανατιμήσεων. Πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, σπίτι με δύο εργαζόμενους δεν μπορεί να βγάλει το μήνα. Επομένως τόσο οι παρακολουθήσεις όσο και η ακρίβεια αποτελούν δύο καυτά μέτωπα, από τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να ξεφύγει.

–      Πώς κρίνετε την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά και την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας;

Τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια με 4ετή ορίζοντα εξόδου από την εποπτεία. Τότε ο κ. Μητσοτάκης ισχυριζόταν ότι υπογράφηκε 4ο μνημόνιο και ζητούσε πιστοληπτική γραμμή, ενώ σήμερα πανηγυρίζει για όσα πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 παρέδωσε μια χώρα με 37 δις στα δημόσια ταμεία, με ρυθμισμένο χρέος, με 12 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, με μειωμένη κατά 10% την ανεργία, ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού και πραγματική στήριξη του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους.

Σήμερα η Ν.Δ οδηγεί την οικονομία σε εκρηκτικό πληθωρισμό με ρεκόρ δεκαετιών και ανεξέλεγκτη ακρίβεια, που σαρώνει το εισόδημα των πολιτών, ενισχύει το πάρτι των καρτέλ στην ενέργεια εις βάρος νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν μειώνει βασικούς φόρους στα καύσιμα και τα τρόφιμα, στραγγίζει το εισόδημα των πολιτών, αυξάνει τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις ανισότητες, αποτυγχάνει στους στόχους απορρόφησης του Ταμείου Ανάκαμψης και αποκλείει από αυτό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η άμεση απομάκρυνσή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η βασική και αναγκαία προϋπόθεση για να ανασάνει η οικονομία και η πλειοψηφία της κοινωνίας.

–      Πόσο επηρεάζει τους κατοίκους της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας η αύξηση των τιμών σε ρεύμα και καύσιμα;

Η κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης βιώνει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι αυξήσεις έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα καθώς το εισόδημα εξανεμίζεται πολύ πριν κλείσει ο μήνας, οι επιχειρήσεις περιορίζουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και απολύουν εργαζόμενους, ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει το δικό του Γολγοθά, ενώ όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στις γειτονικές χώρες για να καλύψουν ακόμη και βασικές τους ανάγκες.

–      Αντέχει η Ελλάδα τις πιέσεις που ασκεί η Τουρκία με την εργαλειοποίηση των μεταναστών;

Κορμός όλων των επιμέρους πολιτικών οφείλει να είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας και η εφαρμογή των κανόνων, που προκύπτουν από τη Σύμβαση της Γενεύης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τον κ. Ερντογάν είναι ένα σύνηθες φαινόμενο κάθε φορά που ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας ή Τουρκίας – ΕΕ. Οφείλουμε ως χώρα να αναδείξουμε το μέγεθος του προβλήματος ως ευρωτουρκικού και όχι ως ελληνοτουρκικού και απαιτούνται χειρισμοί με όρους ουσίας και όχι επικοινωνίας, στους οποίους δυστυχώς καταφεύγει συχνά η κυβέρνηση της Ν.Δ.

–      Άνοιξε κανάλι μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ έπειτα από την κοινή γραμμή στο θέμα των παρακολουθήσεων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει τονίσει την ανάγκη να απαλλαγεί η κοινωνία και η χώρα από την χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων. Στόχος είναι η εμφατική εκλογική νίκη και η οικοδόμηση μιας αναγκαίας προοδευτικής κυβέρνησης με σαφές πρόγραμμα, που θα δίνει διέξοδο και όραμα στην πλειοψηφία της κοινωνίας. Οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να έχουν ξεκάθαρη θέση και στάση απέναντι στο καθεστώς Μητσοτάκη και το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για να το πράξουν.