Αυξάνονται οι αντιδράσεις και οι εκκλήσεις για διάσωση των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και καιρό σε νησίδα του Έβρου, ενώ ήδη έχει σημειωθεί μια τραγωδία με μια 5χρονη που έχασε τη ζωή της ην Τρίτη τα ξημερώματα έπειτα από τσίμπημα σκορπιού. Μάλιστα, προκειμένου να επιβραδύνει τη σήψη, η μητέρα της είχε βάλει το πτώμα της στα κρύα νερά του ποταμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», τελικά οι πρόσφυγες έθαψαν το πτώμα της 5χρονης Μαρίας. Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία και για ένα ακόμη 9χρονο κοριτσάκι που δέχθηκε τσίμπημα και βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, ενώ μεταξύ των περίπου 40 προσφύγων υπάρχουν και έγκυες αλλά και μια ηλικιωμένη.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ενώ χθες πραγματοποίησε και παρέμβαση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκφράζοντας την ανησυχία της για το γεγονός πως αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση, μπορεί να χαθούν κι άλλες ζωές. Επίσης, την επείγουσα ανάγκη διάσωσης των προσφύγων της νησίδας έχουν ζητήσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ αλλά και του ΜΕΡΑ25.

Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει εκδώσει εντολές διάσωσης των προσφύγων στην Ελλάδα, όπως επεσήμανε και στον λογαριασμό του στο Twitter ο δημοσιογράφος του Spiegel Γιώργος Χριστίδης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, τρεις Έλληνες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του επιβεβαίωσαν τις συντεταγμένες της τοποθεσίας των προσφύγων, την ώρα που επίσημα οι ελληνικές αρχές αναφέρουν πως δεν βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια. «Δεν έχω δει κανένα στοιχείο από την Τουρκία που να αντικρούει αυτό» προσθέτει στη σειρά αναρτήσεων του στο Twitter.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την κατάσταση

Με αφορμή δημοσιεύματα για την παρουσία μεταναστών σε νησίδα στον
Έβρο από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα εξής:
Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε πληροφόρηση για ενδεχόμενη παρουσία
μεταναστών σε νησίδα στον Έβρο, η Ελληνική Αστυνομία έκανε
αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να
εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία.
Ταυτόχρονα, δόθηκαν οι συντεταγμένες στις αρμόδιες υπηρεσίες των
Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επισήμαναν ότι πρόκειται για σημείο εκτός της
ελληνικής επικράτειας.
Εν συνέχεια η ΕΛΑΣ προέβη σε δυο ενημερώσεις των αρχών της Τουρκίας
στο Καπετάν Αντρέεβο, στο σημείο της τριεθνούς συνεργασίας.
Επισημαίνεται ότι, καθημερινά και ανά πάσα στιγμή οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ
προστατεύουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και ασφαλώς την
ανθρώπινη ζωή, που αποτελεί πρώτιστη αξία.