Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έλαβε η πυρκαγιά στη Θάσο, μετά την αναζωπύρωση τη νύχτα της Παρασκευής.  Όπως αναφέρει το Kavalanews.gr ,Οι φλόγες έφτασαν στο σημείο “Αη Λιά” πολύ κοντά στον Θεολόγο με τις δυνάμεις να ανακόπτουν την πορεία της.

Επίσης το ένα μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πάνω από τη Σκάλα Ποταμιάς.  Δεν απειλείται οικισμός μέχρι αυτή τη στιγμή. «Δίνεται ακόμα μία τεράστια μάχη. Υπάρχει δρόμος. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», δηλώνει στο KavalaNews ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης. Στο νησί επιχειρούν επίγειες δυνάμεις. Επίσης 4 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα ξεκίνησαν ρίψεις με το πρώτο φως της ημέρας. Τα ξημερώματα χτύπησαν οι καμπάνες σε Θεολόγο και Ποταμιά σε μία έκκληση για εθελοντές.

Το πύρινο μέτωπο τέθηκε υπό έλεγχο το πρωί της Παρασκευής, μετά από μια γιγαντιαία κινητοποίηση, ωστόσο οι Αρχές παρέμεναν σε επιφυλακή υπό τον φόβο αναζωπύρωσης. Σενάριο που επιβεβαιώθηκε.Οι σύλλογοι του νησιού απευθύνουν έκκληση προς τους κατοίκους για τροφή, νερό και χυμούς σε όσους επιχειρούν στα σημεία της πυρκαγιάς

«Δεν υπάρχει καμία επιτελική οργάνωση, επιτελική καθοδήγηση, επιτελικό σχέδιο ή πλάνο!» καταγγέλουν οι εθελοντές.

Την αγωνία τους για την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Ποταμιά Θάσου εκφράζουν οι κάτοικοι-εθελοντές της περιοχής οι οποίοι κάνουν λόγο για ελλιπή σχεδιασμό και οργάνωση.

Η ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πολύγνωτος Βαγής» της Ποταμιάς:

“Μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη μετά την χτεσινή αναζωπύρωση στην περιοχή των κατασκηνώσεων Ποταμιάς. Όπως και χθες το βράδυ έτσι και σήμερα η συμμετοχή των εθελοντών είναι ουσιαστική και καθοριστική. Είμαστε σίγουροι ότι τα εναέρια μέσα κάνουν και έκαναν από πλευρά τους το καλύτερο δυνατό. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΑΥΤΟ.

Δεν υπάρχει καμία επιτελική οργάνωση.

Καμία επιτελική καθοδήγηση.

Κανένα επιτελικό σχέδιο.

Καμία ουσιαστική επιτελική πρόληψη αναζωπυρώσεων.

Κανένα πλάνο.

Ο εθελοντής θα έπρεπε να βοηθάει στο έργο πυρόσβεσης. Αντίθετα τα τελευταία εικοσιτετράωρα καθοδηγεί ακόμα και παροτρύνει τις αρμόδιες αρχές για τις Επίγειες Ενέργειες πυρόσβεσης. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας ελπίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά από εδώ και πέρα”.

Καταγγελία για Πυροσβέστες που κοιμήθηκαν σε αποθήκη !

Αναφορές για απαράδεκτες συνθήκες διαμονής, πυροσβεστών που ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα, για να συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς στη Θάσο.

Έφυγαν από διάφορες υπηρεσίες της Ηπείρου στις δώδεκα το μεσημέρι. Κατέληξαν στη Θάσο περίπου μεσάνυχτα. Και ‘κει, οδηγήθηκαν στο χώρο διαμονής και ξεκούρασης.

Ο λόγος για τους 26 πυροσβέστες και τη μία ομάδα δασοκομάντος που έφυγε χιλιόμετρα μακριά για να συνδράμει στην κατάσβεση της φωτιάς.

Όπως μεταδίδει το epiruspost.gr ο χώρος που οδηγήθηκαν οι πυροσβέστες για λίγες ώρες ύπνου και ξεκούρασης είναι αυτός αποθήκης κάμπινγκ όπου διαμορφώθηκε πρόχειρα, με ακατάλληλα κρεβάτια και στρώματα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι “δεν ελήφθη καμία μέριμνα για τους πυροσβέστες και την αξιοπρεπή και άνετη διαμονή τους. Συνθήκες εντελώς διαφορετικές από αυτές που έχουν οι ξένες πυροσβεστικές αποστολές που βρίσκονται στην χώρα”.

Τονίζεται δε πως “η μετακίνηση δύναμης σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας θα πρέπει να συνοδεύεται και από μέριμνα για ανθρώπινες συνθήκες διαμονής. Ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους που επί ώρες σβήνουν φωτιές”.