Τις αντιδράσεις των μειονοτικών βουλευτών της Θράκης, του ΣΥΡΙΖΑ και του Γιώργου Παπανδρέου έχει προκαλέσεις η δηλωση του Βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου που χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τους μουσουλμάνους βουλευτές για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της παρακολούθησης πολιτικών για “λόγους εθνικής ασφαλείας”.
Η νεότερη δήλωση του Χ. Αθανασίου
Ο ίδιος ο πρώην Υπουργός επιχείρησε να δώσει διευκρινίσεις με νεότερη δήλωσή του στην οποία μιλά για παρερμηνεία αλλά κατηγορείται πως επαναδιατύπωσε την ίδια άποψη.
«Επειδή προέκυψαν παρερμηνείες των όσων είπα σε συνέντευξη μου, τονίζω ότι ουδέποτε αμφισβήτησα τον πατριωτισμό των συναδέλφων μου βουλευτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Τούτο δε προκύπτει από προσεκτική ανάγνωση της όλης τοποθέτησης μου. Αυτό που ανέλυσα με σαφήνεια ήταν η επιστημονική άποψή μου, για την άρση του απορρήτου σε θέματα προστασίας της εθνικής ασφάλειας»
Αποπομπή ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Την αποπομπή του Χαράλαμπου Αθανασίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει απαράδεκτες οι θεωρίες περί «εσωτερικών εχθρών» :
«Ο κύριος Αθανασίου προσπαθεί μέσα από το γνωστό καταφύγιο της “παρερμηνείας” να αμφισβητήσει αυτό που άκουσαν οι πάντες: τη στοχοποίηση Ελλήνων βουλευτών βάσει του θρησκεύματός τους. Φαίνεται ότι στη Νέα Δημοκρατία η παραζάλη από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών οδηγεί στα όρια της πολιτικής παραφροσύνης και στην κατασκευή “εσωτερικού εχθρού” εκ του μηδενός. Τα πράγματα είναι απλά: ο κύριος Αθανασίου αμφισβήτησε τον πατριωτισμό των Ελλήνων βουλευτών και επιχείρησε να εμφανίσει ως αναγκαίες τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων.Επαναλαμβάνουμε. Στην εξαιρετικά κρίσιμη αυτή συγκυρία ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει να κάνει το ελάχιστο: να αποπέμψει τον κύριο Αθανασίου και να αποδοκιμάσει τις εμπρηστικές του δηλώσεις».
Η δήλωση του Γ.Παπανδρέου
Ο πρώην Πρωθυπουργός δήλωσε μετά το θόρυβο: “Η δήλωση του Αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Υπονομεύει κάθε έννοια δημοκρατικού πολιτεύματος που στηρίζεται στην ισοτιμία και την ισονομία, στο σεβασμό και την προστασία των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η δημοκρατία δεν μπορεί να εδράζεται στην αυθαίρετη ερμηνεία των δικαιωμάτων του πολίτη και των εκλεγμένων αντιπροσώπων του, ούτε και στον διαχωρισμό τους ανάλογα με τη θρησκεία, την πολιτική άποψη ή την εθνοτική καταγωγή τους. Οι Δημοκρατίες εδράζονται στην ισότιμη ισχύ και εφαρμογή του νόμου για όλους και όχι στον νόμο των ισχυρών και των εκάστοτε κυβερνώντων.
Η δήλωση του Αντιπροέδρου της Βουλής, επιβαρύνει περαιτέρω τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Υπονομεύει και την ενότητα της Ελληνικής κοινωνίας σε μια εποχή που η χώρα μας πρέπει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις και να ενεργοποιήσει όλες τις κοινωνικές της δυνάμεις για ουσιαστικές αλλαγές. Οι δηλώσεις αυτές βλάπτουν σοβαρά και την εικόνα της χώρας μας διεθνώς, ενώ είναι πολλοί που θα θελήσουν να τις αξιοποιήσουν για να κατηγορήσουν την Ελλάδα για διακρίσεις απέναντι σε Έλληνες και μουσουλμάνους.
Η Ελληνική κοινωνία δεν μπορεί – και δεν πρέπει, να ανεχτεί οποιονδήποτε διαχωρισμό. Όταν τέτοιου είδους αντιλήψεις και πρακτικές δε, προέρχονται από αντιπροσώπους του Κοινοβουλίου, τότε η καταδίκη δεν αρκεί, αλλά χρειάζεται και άμεση αντίδραση παραδειγματικού χαρακτήρα, με σκοπό να μην υπάρξουν στο μέλλον ανάλογα φαινόμενα. Αναρωτιέται κανείς, αν η ηγεσία της κυβέρνησης της ΝΔ, κατανοεί τον λάθος δρόμο που άνοιξε με τις επιλογές της.
Δήλωση Χ.Ζεϊμπέκ
“Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Αθανασίου, μας εκπλήσσει δυσάρεστα, στοχοποιώντας ξανά τη μειονότητα και δη τους εκλεγμένους μειονοτικούς Βουλευτές.
Στην προσπάθεια του να δικαιολογήσει την αναγκαιότητα (!) των υποκλοπών εκ μέρους της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, προέβη στο πρωτοφανές ατόπημα να υιοθετήσει τη θεωρία ότι οι μειονοτικοί Βουλευτές, αποτελούν εθνικούς μειοδότες και εσωτερικούς εχθρούς, εισάγοντας τις διακρίσεις ακόμα και μέσα στη Βουλή.
Να υπενθυμίσω ότι τέτοιες απόψεις ακούγονταν θεσμικά στο παρελθόν, μόνο από την Χρυσή Αυγή. Όπως φαίνεται, όμως, οι φασιστικές αντιλήψεις δεν έχουν εκλείψει, ακόμα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Την σκυτάλη της αναπαραγωγής τους έχει πάρει πλέον το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα, σημαίνοντα στελέχη της.
Το ελάχιστο που οφείλει να πράξει η Νέα Δημοκρατία είναι να αποπέμψει τον κ. Αθανασίου από την κοινοβουλευτική της ομάδα, καθώς και από το αξίωμα του Αντιπροέδρου της Βουλής. Παράλληλα, η Κυβέρνηση οφείλει να λογοδοτήσει άμεσα σχετικά με το ζήτημα των υποκλοπών, καθώς και να ξεκαθαρίσει αν τα λεγόμενα του κ. Αθανασίου περιέχουν κάποια δόση αλήθειας.”
Δήλωση Μ.Μπαράν
Η δήλωση- υπαινιγμός του Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτή της Ν.Δ, κ. Αθανασίου με την οποία αναφέρθηκε στους μουσουλμάνους βουλευτές ως εν δυνάμει υπόπτους για εθνική προδοσία και ως εκ τούτου θα ήταν “θεμιτό” να παρακολουθούνται, καλλιεργεί πνεύμα δογματισμού και μισαλλοδοξίας. Ο στιγματισμός λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων μέσα σε μια ευνομούμενη και συνταγματικά κατοχυρωμένη Δημοκρατία, είναι απερίφραστα καταδικαστέος και συλλήβδην κατακριτέος, όπως το επιτάσσει η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.
Αντίδραση Ι.Αχμέτ
Καταδικάζω απερίφραστα την δημόσια τοποθέτηση-δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου που αναβιώνει την θεωρία του εσωτερικού εχθρού στο πρόσωπο ετερόδοξων και δη μουσουλμάνων βουλευτών. Η δήλωση αυτή, πέρα από το πνεύμα μισαλλοδοξίας που κομίζει στα δημόσια ήθη, καθιστά τον βουλευτή της Μειονότητας ύποπτο τέλεσης πράξεων εθνικής μειοδοσίας και για τον λόγο αυτό άξιο παρακολούθησης. Το πολιτικό σύστημα της Χώρας μας και η Βουλή οφείλει να προασπίζει τις συνταγματικές ελευθερίες των πολιτών και να μην διαχωρίζει τους ίδιους τους βουλευτές ανάλογα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Μετά την υπόθεση του προέδρου του Κινήματος μας Νίκου Ανδρουλάκη, βρισκόμαστε προ ενός νέου θεσμικού ολισθήματος.