Σοβαρή κυβερνητική κρίση είναι σε εξέλιξη μετά τις παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, και ανιψιού του, Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, μετά τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων με το λογισμικό predator.

Η παραίτηση Δημητριάδη

Ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για εξέλιξη που σχετίζεται με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, η οποία, όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, φτάνει μέχρι το περιβάλλον του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει η «Εφημερίδα των Συντακτών», οι επιχειρηματικές συναλλαγές του παραιτηθέντος γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού έφταναν σε ένα κομβικό πρόσωπο της ιστορίας, τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος συμμετείχε στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa στην Ελλάδα την κρίσιμη περίοδο που το παράνομο λογισμικό της εταιρείας, το Predator, αποπειράθηκε να παγιδεύσει το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Υπενθυμίζει επίσης ότι και ο ίδιος ο Θανάσης Κουκάκης, ο δημοσιογράφος που υπήρξε θύμα παρακολούθησης τόσο της ΕΥΠ όσο και του Predator, είχε κάνει λόγο πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» για στενές σχέσεις ανθρώπων της εταιρείας Intellexa με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, τονίζοντας μάλιστα ότι η εν λόγω εταιρεία «χαίρει της προστασίας του Μαξίμου».

Η παραίτηση Κοντολέοντα

ΟΔιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, κατόπιν «λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων», δηλαδή των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η παραίτηση, η οποία έγινε δεκτή από τον Κ. Μητσοτάκη, έγινε σε συνέχεια της παραίτησης του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Η καρατόμηση του διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέων επιβεβαιώνει την προσπάθεια απεμπόλησης των ευθυνών του Κ. Μητσοτάκη για τις παράνομες παρακολουθήσεις. Η εποπτεία της ΕΥΠ άλλωστε ανήκε στο Μέγαρο Μαξίμου και την ευθύνη ανέλαβε ο Γρ. Δημητριάδης.

Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.