Μπορεί ο υπουργός υγείας να καλεί τους πολίτες να εγγραφούν στην πλατφόρμα για τον προσωπικό γιατρό, όμως ακόμη ούτε οι ίδιοι οι γιατροί δεν έχουν λάβει απαντήσεις σε μια σειρά, απαραίτητων για τη συμμετοχή τους, ερωτήσεων!

Αυρό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων,  ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης  Αναστάσιος Καραδέδος σε συνέντευξη του στο δημοτικό ραδιόφωνο Ξάνθης:

’Ζητήσαμε από τον υπουργό, μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου απαντήσεις σε μια σειρά ζητήματα για το θέμα που χρήζουν ανάγκης αποσαφήνισης και παράλληλα καταθέσαμε και προτάσεις, ώστε ο νέος αυτός θεσμός να αποφέρει θετικά αποτελέσματα , αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ανταπόκριση. Θυμίζω ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετηθεί, μαζί με τις ΤΟΜΥ, ο οικογενειακός γιατρός για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και την αποσυμφόρηση της Δευτεροβάθμιας, των νοσοκομείων. Δεν είχε τύχει ανταπόκρισης. Τώρα έρχεται, με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την πανδημία, δηλαδή…μιντιακά, ο προσωπικός γιατρός. Υπάρχουν προβλήματα… Ελπίζουμε να αποδώσει, αλλά εάν δεν επιλυθούν οι δυσλειτουργίες που εντοπίστηκαν, εκτιμώ ότι όλο αυτό δεν θα εξυπηρετήσει ούτε την πρωτοβάθμια, ούτε τη δευτεροβάθμια βαθμίδα. Και ούτε τα μέτρα , άμεσα ή έμμεσα , τιμωρητικού χαρακτήρα βοηθούν’.

Όπως σημείωσε, προς το παρόν, η πολιτεία απευθύνθηκε στους γιατρούς του δημοσίου, όχι –ακόμη τουλάχιστον- στους ιδιώτες :’  θα έπρεπε να υπάρχουν αναρτημένα τα ονόματα όλων των γιατρών , δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που επιθυμούν να ενταχθούν και ο πολίτης να επιλέγει τον προσωπικό του γιατρό. Υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς και στην περιοχή μας. Προς το παρόν αυτό το ενδιαφέρον εκδηλώνεται από τους γιατρούς του δημοσίου, αφού ακόμη δεν κλήθηκαν οι ιδιώτες από το υπουργείο να ενταχθούν στο νέο θεσμό. Πιστεύω ότι και από τον ιδιωτικό τομέα θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον…Το ζητούμενο όμως είναι να αποσαφηνιστούν όσα ακόμη παραμένουν αναπάντητα για τους όρους και τον τρόπο λειτουργίας του νέου θεσμού.’

Ακούστε τον κ. Α. Καραδέδο.

Η πανδημία

‘Δυστυχώς δεν πήγαν όλα καλά στη διαχείριση του βασικού τρίπτυχου για τη διαχείριση της πανδημίας’, επανέλαβε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, υπενθυμίζοντας ότι βασίστηκε στα ατομικά μέτρα προστασίας, στα εμβόλια και την ενίσχυση τους ΕΣΥ:’ σε ότι αφορά τα ατομικά μέτρα προστασίας διαπιστώνω ότι ακόμη και τώρα που δεν ισχύουν, ένα μέρος της τοπικής κοινωνίας τα τηρεί. Με τα εμβόλια γλυτώσαμε πολλούς θανάτους και βαριά περιστατικά και ήδη μελετώνται σε διάφορες χώρες τα αποτελέσματα και η διάρκεια ανοσίας που προσφέρουν. Για την ενίσχυση του ΕΣΥ θα θυμίσω μόνο την αποκαλυπτική μελέτη των κ.κ. Λύτρα-Τσιόδρα για το τι σημαίνει ν’ αρρωσταίνει κανείς και να νοσηλεύεται σε ένα μεγάλο νοσοκομείο ενός μεγάλου αστικού κέντρου και τι σημαίνει να νοσηλεύεται σε ένα περιφερειακό. Η κατανομή είναι άνιση. Αυτό το κύμα της πανδημίας το περνάμε λίγο πιο ανώδυνα σε σχέση με τα προηγούμενα. Θα δούμε τι έρχεται από το φθινόπωρο και μετά…’, υπογράμμισε ο κ. Καραδέδος.

Πηγή: Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης