Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις επιπτώσεις των πολιτικών της στον περιορισμό των εισακτέων σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στη μείωση  που καταγράφεται στο ΔΠΘ και την Πολυτεχνική Ξάνθης, ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.

Αναλυτικά

Για δεύτερη συνεχή χρονιά γινόμαστε μάρτυρες στο ίδιο έργο. 40.000 υποψήφιοι γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο του αποκλεισμού από το Δημόσιο πανεπιστήμιο. Όχι γιατί δεν έγραψαν καλά αλλά γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ όρθωσε πρόσθετα εμπόδια στο δρόμο τους. Την  Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την οποία εγκαινίασε πέρσι σε συνδυασμό με τους 9.000 λιγότερους εισακτέους φέτος σε σχέση με το 2021. 

1 στους 3 υποψηφίους των ΓΕΛ και 2 στους 3 των ΕΠΑΛ έμειναν εκτός ΑΕΙ. Και αυτό που αναδεικνύει το μέγεθος του κυνισμού της πολιτικής τους είναι ότι επιλέχτηκε να εφαρμοστεί σε συνθήκες πανδημίας και αυξανόμενη οικονομικής φτωχοποίησης που έχουν επιφορτίσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους με πρόσθετα προβλήματα.  

Χιλιάδες κενές θέσεις στα ΑΕΙ, κάτι που μακροπρόθεσμα υποθηκεύει το μέλλον των περιφερειακών, κυρίως, πανεπιστημίων. Το οδυνηρό παράδειγμα της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης που έμεινε πέρσι χωρίς εισακτέους ακολούθησε φέτος η Νοσηλευτική Διδυμοτείχου. Στις σχολές της Ξάνθης, όπως φαίνεται στον πίνακα, παρότι αποφεύχθηκαν τα περσινά εξοργιστικά νούμερα, παρατηρούμε, ωστόσο μια μείωση των εισακτέων σε ποσοστό 22% σε σχέση με το 2020 και σε πραγματικά νούμερα 186 λιγότεροι εισακτέοι στις σχολές της πόλης μας. 

Αιτία φυσικά όλων αυτών δεν είναι οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων, αλλά οι στοχεύσεις της πολιτικής του Κ. Μητσοτάκη και των χορηγών που την υπαγορεύουν, μιας πολιτικής που στηρίζει το μεγάλο φαγοπότι της αγοράς πάνω από τους χιλιάδες αποκλεισμένους που έχει στηθεί από πέρσι. Κάθε λογής κολεγιάρχες τρίβουν τα χέρια τους για τη πελατεία που προκύπτει από τη μεγάλη δεξαμενή των αποκλεισμένων του Δημόσιου Πανεπιστημίου, η κυβέρνηση φροντίζει να εξομοιώνει τους τίτλους των κολεγίων με τα πτυχία των ΑΕΙ και οι φίλοι της κυβέρνησης, οι τραπεζίτες, παρέχουν ‘’χαμηλότοκα’’ δάνεια για την κάλυψη των διδάκτρων. 

Έτσι η επιχείρηση αποδόμησης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, που αποτέλεσε το σημαντικότερο μοχλό κοινωνικής κινητικότητας στη χώρα μας  αλλά και της επιδείνωσης των συνθηκών και των προοπτικών για τη νεολαία μας εξελίσσεται ραγδαία. 

Μπρος σε αυτή την κατρακύλα που παρασύρει το παρόν και υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μας, δηλώνουμε ότι το πάρτι της κερδοσκοπίας πάνω στα τσακισμένα όνειρα χιλιάδων νέων, δεν θα κρατήσει για πολύ. Ο ελληνικός λαός σύντομα θα δώσει την απάντησή του, στέλνοντας αυτή την κυβέρνηση και τις καταστροφικές της πολιτικές, στα αζήτητα της ιστορίας. Επιλέγοντας μια προοδευτική κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που θα παλέψει για τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας για ένα ελπιδοφόρο παρόν και μέλλον  στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων. 

Γραφείο Τύπου