«Πηγαίνουν για μαλλί και βγαίνουν κουρεμένοι» αρκετοί από τους εργαζόμενους που μετανάστευσαν στο εξωτερικό για να εργαστούν. Βρέθηκαν προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν οι εργοδότες τους αθέτησαν τις συμφωνίες και οι ίδιοι χρειάστηκε να δανειστούν για να βγάλουν τα εισιτήρια επιστροφής.

«Κάποιοι δεν είχαν ούτε τα έξοδα των εισιτηρίων τους να γυρίσουν πίσω» δήλωσε στο ertnews.gr   ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, ο κος Άγγελος Μπεμπεκίδης και σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα δέχθηκαν τέσσερις τέτοιες καταγγελίες. Η μία εκ των οποίων αφορούσε μια περίπτωση 35 εργαζομένων στην περιοχή του Βελγίου, όπου ο Έλληνας εργολάβος εργοδότης τους τους άφησε απλήρωτους.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο απαραίτητη κρίνεται η ύπαρξη διακρατικών συμφωνιών πριν τη φυγή, την παραμονή και την εργασία των εργαζομένων στο εξωτερικό για την αποφυγή τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων, συμφωνίες που θα λειτουργούν ως ασφαλιστικές δικλείδες. Αίτημα το οποίο έχει ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Εργασίας. «Δυστυχώς ως Εργατικό Κέντρο είναι πολύ δύσκολο να συν-δράμουμε σε περιπτώσεις τέτοιες εκτός συνόρων» ανέφερε.

Από την Ξάνθη υπολογίζεται πως έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό 5000 εργαζόμενοι. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για εργαζόμενους σε Οικοδομές λόγω της πολύχρονης ανεργίας που μάστιζε και μαστίζει σε μεγάλο βαθμό τον κλάδο τους εντός συνόρων. «Από το χωριό Κένταυρο έχουν μεταναστεύσει για εργασία 300 οικοδόμοι, μεγάλος ο αριθμός και από τον οικισμό Κιμμέρια» ανέφερε ο κος Μπεμπεκίδης θέτοντας και το πολύ σοβαρό πρόβλημα των εργατικών ατυχημάτων. Μόνο το τελευταίο διάστημα, όπως είπε, καταγράφτηκαν δύο θανατηφόρα δυστυχήματα με θύματα μετανάστες από την Ξάνθη.

Οι μετανάστες για εργασία από την Ξάνθη, σύμφωνα με τον κο Μπεμπεκίδη, εργάστηκαν και εργάζονται σε χώρες όπως: το Κατάρ, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Φιλανδία κ..α με αρκετούς από το Κατάρ να έχουν επιστρέψει λόγω της ολοκλήρωσης των εκεί έργων ( κυρίως αθλητικών εγκαταστάσεων). «Μένουν για λίγο στα χωριά τους, στα σπίτια τους και μετά μεταναστεύουν και πάλι αναζητώντας εργασία» κατέληξε ο κος Μπεμπεκίδης μην κρύβοντας την ανησυχία του για τις περιπέτειες στις οποίες μπαίνουν κάποιοι από τους συναδέλφους του.

ertnews.gr