📌Δεν αξιοποιήθηκε η σύγκλιση στις αποφάσεις της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη

📌Αντιπροσωπευτικότητα και αποδοχή από τη μειονότητα τα κλειδιά για το νέο νόμο

📌Nα πείσουμε όσους καλόπιστους μειονοτικούς δεν ελέγχονται εργαλειακά από το Προξενείο.

Καθαρή θέση αλλά και δύο επιφυλάξεις εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή και αφορά στη διαδικασία ανάδειξης των νόμιμων Μουφτήδων στη Θράκη και θα αναμένει την ανταπόκριση της κυβέρνησης στο θέμα για να κρίνει την τελική του στάση κατά την ψήφιση. Ο Τομεάρχης Εξωτερικών, πρώην Υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, μάλιστα, σημειώνει ότι οι επιφυλάξεις αφορούν σε ζητήματα για τα οποία υπήρξε σύγκλιση στη Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη.

Μιλών​τας​ στο ραδιοσταθμό “Χρόνος” της Κομοτηνής ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι το Νομοσχέδιο δεν αξιοποίησε “την προσπάθεια που έγινε στη Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη ώστε να υπάρξουν συναινέσεις και συκλίσεις ανάμεσα στα κόμματα και η αυτονόητη πολιτική συμφωνία ώστε  η νομοθετική πρόταση να έχει την αποδοχή και από τη μειονότητα.”

​”​Δεν μιλάμε ποτέ για άμεση εκλογή​”​

“Μας ενδιαφέρει να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι μουσουλμάνοι συμπολίτες και να μην δίνουμε ευκαιρίες στην Τουρκία και το Προξενείο να εργαλειοποιούν αυτό το θρησκευτικό ζήτημα και να οργανώνουν – όπως την προηγούμενη φορά-  ”εκλογη” με τρόπο που θεωρούν καλό για τα συμφέροντά τους” σημείωσε και πρόσθεσε για τις εξελίξεις μετά τον πρόσφατο θάνατο του ψευδομουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ:

“Προφανώς ετοιμάζουν ”εκλογή” και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ψηφίσουμε ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο που να δείχνει ότι η ελληνική πολιτεία θέλει να οργανώσει ένα σύστημα θρησκευτικής εκπροσώπησης” είπε και πρόσθεσε ότι επ ουδενί δεν τίθεται θέμα άμεσης εκλογής και δεν τέθηκε ποτέ για το ΣΥΡΙΖΑ. 

​”​Αντιπροσωπευτικότητα και αποδοχή από τη μειονότητα​”​

Μάλιστα, απαντώντας  σε ερώτημα για τη στάση και τις παρουσίες μεμονωμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από το θέμα, σχολίασε: “Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ  όπως έχει εκφραστεί επισήμως είναι : Ένα εισηγητικό σώμα με αντιπροσωπευτικότητα, ώστε να μπορεί να ταυτιστεί ο μέσος άνθρωπος της μειονότητας, να προτείνει 3-4 υποψηφίους στον/στην Υπουργό Παιδείας και αυτός/αυτή να καταλήγει.  Οι λέξεις κλειδιά είναι ”αντιπροσωπευτικότητα- αποδοχή από τη μειονότητα” είπε σχολιάζοντας τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι πρόκειται για επανάληψη του υφιστάμενου συστήματος. “Στο σώμα των 33 μελών που θα αποτελούν την Επιτροπή υπάρχουν μόνο 10 ιμάμηδες. Δεν θα πρέπει αυτό το σώμα να γίνει υποχείριο του προξενείου αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορεί μην υπάρχει αντιπροσώπευση” σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι 15 τουλάχιστον από τα μέλη θα έπρεπε να είναι ιμάμηδες, ασχέτως αν είναι εγγεγραμμένοι στο σχετικό μητρώο.

“Για να μπορέσουμε να πείσουμε όσους είναι καλόπιστοι και δεν ελέγχονται εργαλειακά από το προξενείο δεν πρέπει να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος και να επιχειρούμε να ελέγξουμε με τέτοιο τρόπο τη διαδικασία που να μην έχει χαρακτηριστικά αντιπροσωπευτικότητας.” σχολίασε.

“Το δεύτερο πρόβλημα που έχουμε είναι ότι η Επιτροπή δεν αξιολογεί τις υποψηφιότητες” σημείωσε και τόνισε απλώς επαναλαμβάνει την παλιά διαδικασία ελέγχοντας απλώς αν εκπληρώνει τα τυπικά προσόντα ο κάθε υποψήφιος.

​”​Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μία και καθαρή στα θέματα της μειονότητας​”​

Εκτός από τις δύο επιφυλάξεις του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει, σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο, ότι θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μια διαβούλευση με τη μειονότητα. “Είναι τερατωδώς επικίνδυνο να πιστεύουμε ότι όλα είναι χαμένα και οι πάντες ελέγχονται από το Προξενείο”

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει μεμονωμένες θέσεις ή συμπεριφορές βουλευτών του κόμματος ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρή στα θέματα της μειονότητας όπως συνέβη και στη Διακομματική. “Η θέση αρχής του ΣΥΡΙΖΑ είναι να προσπαθήσουμε να ξανα​-​ενώσουμε τη μειονότητα, με όρους εθνικούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει το Προξενείο. Έχουμε θέσει ως προϋπόθεση για να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση να δεχτεί όσα είχαμε συναποφασίσει στην Διακομματική Επιτροπή της Θράκης” σημείωσε ο Γ. Κατρούγκαλος και απάντησε ότι η τελική στάση του κόμματος θα καθοριστεί λίγο πριν την τελική ψηφοφορία σε συνάρτηση με αυτή της κυβέρνησης.