Μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο κατέθεσε το πρωί της Τρίτης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μετά τον εντοπισμό από την υπηρεσίες ITEC του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απόπειρας να παγιδευτεί το κινητό του τηλέφωνο με το λογισμικό υποκλοπής Predator, τον Σεπτέμβριο του 2021, λιγο πριν την έναρξη της κούρσας εκλογής νέου αρχηγού στο κόμμα του.

Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη παρόμοια υπόθεση μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης με το ίδιο λογισμικό των δημοσιογράφων Κουκάκη και Μαλιχούδη και μετά την αλλαγή της νομοθεσίας που απαλάσσει την ΑΔΑΕ από την υποχρέωση ενημέρωσης των θυμάτων παρακολούθησης.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ξάνθης σημειώνει:

Η αποκάλυψη του ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες νοσηρές πρακτικές και για ποιους ενεργούν, δεν είναι ένα προσωπικό ζήτημα. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον.
Η κυβέρνηση και η δικαιοσύνη είναι υπεύθυνοι να ρίξουν φως σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας ότι σε σύνολο 200 ελέγχων που διενήργησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου, ΜΟΝΟ η περίπτωση απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη εντοπίστηκε.
Από τον έλεγχο που έγινε στη συσκευή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator.
Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου και επιτρέπει στον χειριστή του να κάνει εξαγωγή μυστικών κωδικών [passwords], αρχείων, φωτογραφιών, ιστορικού περιήγησης στο διαδίκτυο, επαφών καθώς επίσης και δεδομένων ταυτότητας.
Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης [screen captures], να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη [στο κινητό του], καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής.
Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο.
Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο πόρισμα της ειδικής υπηρεσίας του ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Ανδρουλάκης έλαβε γραπτό μήνυμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2021, λίγο διάστημα δηλαδή πριν την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών, στη συσκευή του το οποίο τον καλούσε να πατήσει ένα συγκεκριμένο σύνδεσμο, ο οποίος σύμφωνα με έκθεση του Citizens Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο χρησιμοποιείται ως δόλωμα για την εγκατάστασή του λογισμικού παρακολουθήσεων Predator στο κινητό του στόχου. Το μήνυμα έγραφε επακριβώς: «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε.» και ακολουθούσε ο σύνδεσμος, ο οποίος ήταν παραποίηση ιστοσελίδας η οποία υπάρχει και λειτουργεί κανονικά.
Αν και το μήνυμα φαίνεται να διαβάστηκε μία ώρα  μετά τη λήψη του, το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν πάτησε ποτέ το λινκ, είναι αυτό που φαίνεται να τον γλύτωσε από τα χειρότερα. Υπήρξε δηλαδή απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, που αποτράπηκε χάρις την πρόνοια του κ. Ανδρουλάκη να μην ακολουθήσει το σύνδεσμο που θα παγίδευε το τηλέφωνό του.