Εντολή επείγουσας εκκένωσης δόθηκε για το χωριό Δαδιά στον Έβρο. Προς Γιαννούλη και Σουφλί πήραν εντολή να κινηθούν οι κάτοικοι του οικισμού, με μήνυμα που εστάλη από τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Οι κάτοικοι απομακρύνονται με λεωφορεία ή δικά τους μέσα.

Aνεξέλεγκτη για τέταρτο 24ωρο μαίνεται η φωτιά  που ξέσπασε την Πέμπτη το απόγευμα στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου και επεκτάθηκε σε έκταση τουλάχιστον δέκα χιλιομέτρων, καίγοντας ένα μοναδικής ομορφιάς και υψηλής σημασίας τοπίο στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς.

Η φωτιά έχει ξεπεράσει το παρατηρητήριο των αρπακτικών και τις ταΐστρες των αρπακτικών, τα οποία σύμφωνα με τοπικές ιστοσελίδες τα έκαψε, και προσεγγίζει τα κτίρια της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής. Το βράδυ του Σαββάτου δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού Δαδιά, καθώς οι φλόγες είχαν πλησιάσει απειλητικά την περιοχή.

«Δυστυχώς είναι πολύ επικίνδυνη πλέον η κατάσταση. Η φωτιά έκαψε σημεία που ανήκουν στον στενό Πυρήνα. Τα εναέρια μέσα κάνουν συνεχείς ρίψεις, αλλά όπως μας λένε οι αρμόδιοι, το νερό δεν φτάνει στο έδαφος για να σβήσει τις φλόγες, αφού τα πεύκα κυρίως είναι πολύ ψηλά και η βλάστηση παρθένα και πολύ πυκνή, με αποτέλεσμα η καύσιμη λύση που είναι γεμάτο το έδαφος από τα πεύκα, να φουντώνει την φωτιά», είπε στο Evros-news.gr ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου τονίζει ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ζώων. Το WWF Ελλάς και διάφορα φιλοζωικά σωματεία σε συνεργασία με κτηνιάτρους περιθάλπουν τα ζώα που περισυλλέγουν όλοι όσοι επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η φωτιά ξεκίνησε από ένα εξαιρετικά δύσβατο μέρος του δάσους, όπου η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές απορίες. Υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη πάνω από 4.000 στρέμματα δάσους.

«Έχουμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση να διαχειριστούμε», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Kυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη μεταβαίνει στην περιοχή της Δαδιάς  το πρωί της Κυριακής.